Och, jak za mną chodziła ryba i to nie byle jaka! Tak po prostu na poczekaniu wymyśliłam rybne klopsiki po azjatycku, malutkie, wielkości orzecha włoskiego, takie jak szwedzkie klopsiki köttbullar. Ryba u mnie to zawsze szybki obiad. Ta propozycja na obiad nie jest wyjątkiem.
Ryba po azjatycku zawsze mi smakuje, bo kusi bogactwem kolorów i smaków. Zielona kolendra, żółta papryka i czerwone chili nadają wspaniały smak potrawie i przyciągają wzrok.
Rybne klopsiki świetnie pasują z salsa, którą zrobiłam z ananasa i awokado z dodatkiem chili, liści bazylii i mięty pieprzowej. Całość skropiłam sokiem z limonki i doprawiłam czarnym i różowym pieprzem.
Oczywiście rybne klopsiki po azjatycku podałam z kokosowym sosem, jakby inaczej. Ten słodko kwaśny sos pasuje do wszystkich rodzajów ryb jak również krewetek, krabów i raków.
Mam nadzieję, że wam narobiłam smaku!
Przepis na klopsiki rybne po azjatycku
Składniki:
Klopsiki rybne
- 600 g białej ryby, odfiletowanej i zmielonej, ja miałam morszczuka
- 1 cebula, startej
- 1 czerwona chili, drobno pokrojona
- 1 mała żółta papryka, pokrojona w kostkę
- pół pęczka kolendry, posiekanej
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta kajeńskiego pieprzu
Salsa z ananasa i awokado
- 1 świeży ananas lub z puszki
- 1 awokado
- 1 mała czerwona chili
- sok z pół limonki
- czarny i różowy pieprz, świeżo zgnieciony
- garść liści bazylii
- garść liści mięty pieprzowej
- sól do smaku
Sos kokosowy
- 1 puszka gęstego mleka kokosowego
- 3 – 4 łyżki chili sosu, tutaj przepis
- resztka kolendry
- 3 – 4 łyżki sosu rybnego lub bulionowa kostka rybna
- 1 łyżka soku z limonki
Wykonanie:
- Zrób farsz rybny z podanych składników. Nabieraj farsz łyżką stołową i formuj małe rybne klopsiki. Smaż na oleju a obu stron do lekkiego zrumienienia około 3 minut.
- Przygotuj salsę. Pokrój awokado i ananasa w kostkę. Pokrój w krążki chili. Skrop całość sokiem z limonki. Dodaj lekko porozrywane liście bazylii i mięty pieprzowej oraz rozgnieciony pieprz. Wymieszaj lekko z resztą składników.
- Wlej mleko kokosowe do małego garnka i dodaj grubo posiekaną kolendrę oraz sos chili i sos rybny. Zagotuj. Ja użyłam gęstego mleka kokosowego i mój sos był wystarczająco gęsty. Sos możesz zredukować lub ewentualnie zagęścić mąką.
7 komentarzy
świetnie wygląda i zapowiada się ciekawie. do ulubionych:)
Bardzo polecam! Pozdrawiam!
Wyglądają świetnie :) wypróbuję przy okazji :)
Dziekuje!
mistrzostwo smaku :)
Dziękuję!
podoba mi się ryba w takiej wersji ;)