Super szybki woke z łososiem i krewetkami. Ale to jeszcze nie koniec. Woke azjatycki to również mnóstwo chrupiących warzyw. Można wybrać te, które najbardziej się lubi.
Kuchnia azjatycka jest tak barwna , że można dostać zawrotu głowy już tylko od patrzenia, a co dopiero po spróbowaniu! Woke z owoców morza to właśnie takie kolorowe i smaczne danie, które można przyrządzić w niespełna pół godziny.
Po raz pierwszy zrobiłam tą potrawę z makaronem ryżowym. Wystarczy tylko zalać makaron przegotowaną wodę i odstawić na 4 minuty. Do mojego azjatyckiego woku podałam gęsty sos ostrygowy, wspaniała rzecz. Sos w przystępnej cenie, który również pasuje jako dip.
Super szybki woke z łososiem i krewetkami
4 porcje
Składniki:
2 papryki w różnych kolorach
1 brokuł
1 cebula czerwona
1 mały squash
1 łyżka oliwy z oliwek
200 g krewetek tygrysich
500 g filetów z łososia
250 g makaronu, waga sucha
2 łyżki nasion sezamu
1 łyżka octu ryżowego mirim
2 łyżki tajskiego sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
Pokrój warzywa w paski i podsmaż szybko na oleju. Pokrój łososia w kostkę i wokuj szybko na rozgrzanym oleju . Przygotuj makaron zgodnie z zaleceniami.
Odlej wodę i wymieszaj makaron z sosem ostrygowym, a następnie z kawałkami łososia, krewetkami i warzywami. Zrumień nasiona sezamu i posyp nimi danie przed podaniem
1 Komentarz
wspaniale to wszystko wygląda