Super szybki woke z łososiem i krewetkami. Ale to jeszcze nie koniec. Woke azjatycki to również mnóstwo chrupiących warzyw. Kuchnia azjatycka jest tak barwna , że można dostac zawrotu głowy już tylko od patrzenia.
Po raz pierwszy zrobiłam tą potrawę z makaronem ryżowym. Wystarczy tylko zalać makaron przegotowaną wodę i odstawić na 4 minuty.
Do mojego azjatyckiego woku podałam gęsty sos ostrygowy, wspaniała rzecz. Sos w przystępnej cenie, który również pasuje jako dip.
Przepis na woke z łososiem i krewetkami
Składniki:
- 2 papryki w różnych kolorach
- 1 brokuł
- 1 cebula czerwona
- 1 mały squash
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 g krewetek tygrysich
- 500 g filetów z łososia
- 250 g makaronu, waga sucha
- 2 łyżki nasion sezamu
- 1 łyżka octu ryżowego mirim
- 2 łyżki tajskiego sosu sojowego
Wykonanie:
- Pokrój warzywa w paski i podsmaż szybko na oleju.
- Pokrój łososia w kostkę i wokuj szybko na rozgrzanym oleju . Przygotuj makaron zgodnie z zaleceniami.
- Odlej wodę i wymieszaj makaron z krewetkami. Zrumien nasiona sezamu i posyp nimi danie przed podaniem.
wspaniale to wszystko wygląda