326
Moje dzieci kochają jambalayę. To taki przepis na szybki obiad, do którego można dodać to co najbardziej się lubi .
Podstawą tego dania jest doprawiony na ostro ryż, zmieszany z warzywami, mięsem, szynką, kurczakiem lub owocami morza. Zazwyczaj robię jambalayę z szynką i krewetkami. Ale tym razem zrobiłam jambalayę tylko z owocami morza, a mianowicie z krewetkami i rakami.
Jambalaya to idealne danie, do którego gotowania możesz wykorzystać resztki obiadowe z poprzedniego dnia.
Składniki:
- 4 dl ryżu, waga sucha
- 8 dl warzywnego buljonu
- 1 por
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryki, czerwona i żółta
- 1 zielone chili, świeże
- 1 czerwone chilli, świeże
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekane z grubsza
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka curry
- 300 g oczyszczonych krewetek
- 150 g odwłoków z raków
Wykonanie:
- Ugotuj ryż w bulionie na sypko. Niech odparuje.
- Obierz czosnek i posiekaj drobno. Pokrój paprykę w kostkę .
- Oczyść chilli z pestek i drobno posiekaj.
- Pokrój por w krążki, posiekaj grubo pietruszkę i dodaj do warzyw.
- Usmaż warzywa na oliwie z oliwek, muszą być al dente, a więc umiarkowanie miękkie. Dopraw je żółtą curry.
- Dodaj owoce morza na samym końcu, tak aby tylko się podgrzały, bo inaczej będą suche jak drzazgi.
- Wymieszaj delikatnie ryż z ciepłymi warzywami i owocami morza.
1 Komentarz
Super pomysł na obiad:)