Krewetki to moje ulubione owoce morza. Moja rodzina też lubi dania z krewetkami zwłaszcza woke z krewetkami. Dzisiejszym wpisie chcę zaproponować danie z tygrysimi krewetkami. są to duże skorupiaki z charakterystycznymi pręgami. Mają nieciekawy szary wygląd, ale po ugotowaniu nabierają rumieńców.
Podobnie jak mięso i ryby również skorupiaki można marynować. Nabierają wtedy smaku. Jaką marynatę przyrządzić do krewetek? O to nic trudnego. Jeśli przygotowuję woke z krewetkami marynuję je w jasnej soi, wymieszanej z oliwą, chili, czosnkiem i świeżą kolendrą. Osobiście przepadam za kolendrą, małżonek jednak nie, więc zastępuję ją zwykłą natką pietruszki. Oczywiście marynata z pietruszką będzie inaczej smakować. Tą marynatę zrobiłam jednak z kolendrą. O dziwo S. nic nie twierdził, więc albo mu smakowało, albo po prostu nie wyczuł charakterystycznego zapachu kolendry.
Nieważne, czasami trzeba próbować kilka razy i wtedy może nastąpić jakiś przełom. Tak właśnie jest z moim mężem. Osobiście należę do osób niewybrednych. Oczywiście nie jem byle czego, ale zawsze spróbuję coś czego nigdy nie jadłam. Trudno mi nazwać jakieś jedzenie wstrętnym…Znam osoby, które nie cierpią krewetek!
Wracając do woke to przyrządziłam go z jarmużem, który z powodzeniem może zastąpić białą kapustą lub pak choi. Dodałam równie por. Słodki smak smażonego pora świetnie się komponuje z jarmużem i krewetkami. Nigdy nie wpadam w panikę, kiedy zabraknie mi dymki do obiadu. W lodówce zawsze mam por, który smakuje podobnie jak młoda dymka.
Przepis poniżej na woke z krewetkami należy do prostych. Warzyw z woke są pyszne i al dente. Marynowane krewetki miękkie i aromatyczne.
Woke z krewetkami
4 porcje
Składniki:
500 g tygrysich krewetek
150 g jarmużu, tylko liście bez twardych nerwów
1 mały por
200 g noodle
2 łyżki nasion sezamu do posypania
Marynata do krewetek
3 łyżki oliwy
1 czosnek solo, duży
1 żółte chili
pęczek świeżej kolendry
2 łyżki ryżowego octu
2 łyżki jasnego sosu sojowego
sok z jednej limonki
Do przygotowania tego dania można użysz świeże lub mrożone krewetki. Z podanych składników przygotuj marynatę. Pokrój kolendrę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Chili przekrój wzdłuż. Usuń nasiona i pokrój w małą kostkę. Przełóż składniki do naczynia. Dodaj płynne składniki i wymieszaj marynatę. Włóż rozmrożone krewetki, wymieszaj i marynuj przez 30 minut.
W międzyczasie umieść noodle w misce i zalej wrzątkiem tak aby woda przykryła noodle. Wsyp dwie łyżeczki soli i przemieszaj. Noodle pęcznieją podczas przygotowywania woke. Pora na jarmuż. Pokrój jarmuż w paski i wokuj na kokosowym oleju przez 3 minuty. Następnie dodaj pokrojony na krążki por. Wokuj aż por lekko zmięknie.
Teraz połącz warzywa z krewetkami. Wlej również marynatę. Podwyższ temperaturę i smaż aż krewetki zmienią kolor na pomarańczowy. Na koniec dodaj odcedzone noodle, wymieszaj i posyp sezamem. Smacznego!
5 komentarzy
Super! Wygląda lekko i pysznie ;)
Krewetki są również moimi ulubionymi owocami morza :-) niestety moja rodzina za nimi nie przepada, więc nie przyrządzam ich zbyt często, bo muszę wtedy przygotowywać dodatkowo coś zamiennego. Woke z krewetkami jadłam kiedyś w mojej ulubionej restauracji. Nigdy nie próbowałam przygotować sama, ale może czas na odważną próbę :-)
Moja rodzina jakoś się przekonała, zwłaszcza moje dorosłe dzieci, które kiedyś krewetek nie jadły, a teraz bardzo się nimi delektują.
Wygląda bardzo apetycznie :) uwielbiam wszystko co posiada krewetki.
Dziękuję! Polecam przepis!