Woke z tygrysimi krewetkami

Krewetki to moje ulubione owoce morza. Moja rodzina też lubi dania z krewetkami zwłaszcza woke z  krewetkami. Dzisiejszym wpisie chcę zaproponować danie z tygrysimi krewetkami. są to duże skorupiaki z charakterystycznymi pręgami. Mają nieciekawy szary wygląd, ale po ugotowaniu nabierają rumieńców.

Podobnie jak mięso i ryby również skorupiaki można marynować. Nabierają wtedy smaku. Jaką marynatę przyrządzić do krewetek? O to nic trudnego. Jeśli przygotowuję woke z krewetkami marynuję je w jasnej soi, wymieszanej z oliwą, chili, czosnkiem i świeżą kolendrą. Osobiście przepadam za kolendrą, małżonek jednak nie, więc zastępuję ją zwykłą natką pietruszki. Oczywiście marynata z pietruszką będzie inaczej smakować. Tą marynatę zrobiłam jednak z kolendrą. O dziwo S. nic nie twierdził, więc albo mu smakowało, albo po prostu nie wyczuł charakterystycznego zapachu kolendry.

woke z krewetkami

Nieważne, czasami trzeba próbować kilka razy i wtedy może nastąpić jakiś przełom. Tak właśnie jest z moim mężem. Osobiście należę do osób niewybrednych. Oczywiście nie jem byle czego, ale zawsze spróbuję coś czego nigdy nie jadłam. Trudno mi nazwać jakieś jedzenie wstrętnym…Znam osoby, które nie cierpią krewetek!

Wracając do woke to przyrządziłam go z jarmużem, który z powodzeniem może zastąpić białą kapustą lub pak choi. Dodałam równie por. Słodki smak smażonego pora świetnie się komponuje z jarmużem i krewetkami. Nigdy nie wpadam w panikę, kiedy zabraknie mi dymki do obiadu. W lodówce zawsze mam por, który smakuje podobnie jak młoda dymka.

Przepis poniżej na woke z krewetkami należy do prostych. Warzyw z woke są pyszne i al dente. Marynowane krewetki miękkie i aromatyczne.

woke_krewetki_seafood_przepis_codojedzenia

Woke z krewetkami

4 porcje

500 g tygrysich krewetek

150 g jarmużu, tylko liście bez twardych nerwów

1 mały por

200 g noodle

2 łyżki nasion sezamu do posypania

Marynata do krewetek

3 łyżki oliwy

1 czosnek solo, duży

1 żółte chili

pęczek świeżej kolendry

2 łyżki ryżowego octu

2 łyżki jasnego sosu sojowego

sok z jednej limonki

woke_przepis_codojedzenia_nudle_krewetki

Do przygotowania tego dania można użysz świeże lub mrożone krewetki. Z podanych składników przygotuj marynatę. Pokrój kolendrę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Chili przekrój wzdłuż. Usuń nasiona i pokrój w małą kostkę. Przełóż składniki do naczynia. Dodaj płynne składniki i wymieszaj marynatę. Włóż rozmrożone krewetki, wymieszaj i marynuj przez 30 minut.

W międzyczasie umieść noodle w misce i zalej wrzątkiem tak aby woda przykryła noodle. Wsyp dwie łyżeczki soli i przemieszaj. Noodle pęcznieją podczas przygotowywania woke. Pora na jarmuż. Pokrój jarmuż w paski i wokuj na kokosowym oleju przez 3 minuty. Następnie dodaj pokrojony na krążki por. Wokuj aż por lekko zmięknie.

Teraz połącz warzywa z krewetkami. Wlej również marynatę. Podwyższ temperaturę i smaż aż krewetki zmienią kolor na pomarańczowy. Na koniec dodaj odcedzone noodle, wymieszaj i posyp sezamem. Smacznego!

 

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *