Dzisiaj zapraszam na obiad po azjatycku. Przygotowałam dla Was przepis na satay z krewetkami. Uwielbiam sos satay, dzisiaj przyrządziłam go z warzywami i krewetkami. Satay jest bardzo aromatyczny i umiarkowanie ostry. Ostatnio mój syn gotował curry , które było tak ostre, że nawet podwójna porcja ryżu nie pomogła. Ograniczyłam się do jednego chili. W zupełności wystarczyło aby podkreślić smak sosu.
Lubicie krewetki? My bardzo! W mojej rodzinie tylko mój najstarszy syn za nimi nie przepada, ale lubi jambalaya z krewetkami i chow mein z nudlami.
Obiad po azjatycku
4 porcje
Składniki:
2 łyżki oliwy
400 ml kokosowego mleka
100 g orzechowego masła
5 cm świeżego imbiru
15 cm pora
1 duży ząbek czosnku
1 żółta papryka
150 g fasolki szparagowej, u mnie mrożona
2 małe marchewki
¼ selera, średniej wielkości
1 czerwone chili
sok z 1 limonki
1 – 2 łyżeczki trzcinowego cukru
doniczka świeżej kolendry
500 g krewetek, dużych
1 łyżka oleju sezamowego
50 g orzeszków ziemnych
ryż do podania
Zacznij od warzyw. Pokrój marchewki, seler, paprykę i imbir w cienkie słupki. Pokrój por i chili w krążki, grubo posiekaj kolendrę. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć wszystkie warzywa, również mrożoną fasolkę. Do garnka wlej kokosowe mleko i dodaj masło orzechowe.
Zagotuj, dodaj warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą, cukrem, sokiem z cytryny,olejem sezamowym i ewentualni chili w proszku, jeśli chcesz aby danie było ostrzejsze. Gotuj przez 5 minut. Warzywa powinny być al dente. Wtedy dodaj krewetki.
Trzymaj garnek na kuchni przez minutę, ale nie gotuj. Krewetki mają się jedynie rozgrzać w sosie. Na koniec posyp danie kolendrą i orzeszkami. Podawaj satay krewetkowy z ryżem.
3 komentarze
ooo to co dla mnie :) lubie jesc azjatycja ale nie koniecznie ja przyrzadzac :D wole jak ktos mi robi niespodzianke :D
Bardzo lubię azjatyckie smaki :)
Ja też!