Satay, krewetki, orzechy ziemne i ryż czyli obiad po azjatycku

Dzisiaj zapraszam na obiad po azjatycku. Przygotowałam dla Was przepis na satay z krewetkami. Uwielbiam sos satay, dzisiaj przyrządziłam go z warzywami i krewetkami. Satay jest bardzo aromatyczny i umiarkowanie ostry. Ostatnio mój syn gotował curry ,  które było tak ostre, że nawet podwójna porcja ryżu nie pomogła. Ograniczyłam się do jednego chili. W zupełności wystarczyło aby podkreślić smak sosu.

satay krewetki obiad codojedzenia

Lubicie krewetki? My bardzo! W mojej rodzinie tylko mój najstarszy syn za nimi nie przepada, ale lubi jambalaya z krewetkami i chow mein z nudlami.

obiad po azjatycku krewetki satay codojedzenia

Obiad po azjatycku

4 porcje

Składniki:

2 łyżki oliwy

400 ml kokosowego mleka

100 g orzechowego masła

5 cm świeżego imbiru

15 cm pora

1 duży ząbek czosnku

1 żółta papryka

150 g fasolki szparagowej, u mnie mrożona

2 małe marchewki

¼ selera, średniej wielkości

1 czerwone chili

sok  z 1 limonki

1 – 2 łyżeczki trzcinowego cukru

doniczka świeżej kolendry

500 g krewetek, dużych

1 łyżka oleju sezamowego

50 g orzeszków ziemnych

ryż do podania

satay_obiad_krewetki_przepis

Zacznij od warzyw. Pokrój marchewki, seler, paprykę i imbir w cienkie słupki. Pokrój por i chili w krążki, grubo posiekaj kolendrę. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć wszystkie warzywa, również mrożoną fasolkę. Do garnka wlej kokosowe mleko i dodaj masło orzechowe. Zagotuj, dodaj warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą, cukrem, sokiem z cytryny,olejem sezamowym  i ewentualni chili w proszku, jeśli chcesz aby danie było ostrzejsze. Gotuj przez 5 minut. Warzywa powinny być al dente. Wtedy dodaj krewetki. Trzymaj garnek na kuchni przez minutę, ale nie gotuj. Krewetki mają się jedynie rozgrzać w sosie. Na koniec posyp danie kolendrą i orzeszkami. Podawaj satay krewetkowy z ryżem.

 

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *