Sobota oznacza u nas w domu pizza time! Dzisiaj upiekłam pyszną pizzę bianco. Pizza bianco z serem feta i domowym pesto to jest to! Uwielbiam pizza bianco. Piekę ją z mielonym mięsem lub na wegetariańsko ze szparagami lub szpinakiem. Dzisiaj upiekłam pizzę z szynką i pomidorami. Dopiero po upieczeniu udekorowałam pizzę rukolą, pokruszonym feta i pesto.
Uwielbiam piec pizzę, bo zawsze mam na nią inny pomysł. Ciasto na pizzę najczęściej robię na oko…ma się wprawę. Po prostu wiem jakie ciasto powinno być aby spód do pizzy nabrał pęcherzy i ładnie się upiekł.
Pieczenie pizzy w moim domu do prawdziwy maraton. Zaczynam od przygotowania spodu. Zawsze używam robota z hakiem do ciasta. Kiedy ciasto się samo robi, przygotowuję wszystkie dodatki, nagrzewam kamień do pieczenia i potem piekę pizze jedną za drugą.
Zawsze do pizzy przygotowują włoską surówkę z białej kapusty. Jest pyszna, doprawiona winnym octem, oliwą, majerankiem i pieprzem. Prosta surówka do pizzy, a smak niesamowity!
Pizza bianco z feta i pesto
3 pizze o średnicy 28 cm
Składniki:
650 g pszennej mąki
500 ml wody
1 łyżka soli
50 g świeżych drożdzy
200 g serka łaciate
250 g żółtego sera, utartego
½ łyżeczki pieprzu
3 pomidory
150 g wędzonej szynki
100 g feta
200 ml pesto, tutaj przepis
50 g rukoli
sól, czarny pieprz i płatki suszonej chili do smaku
1 łyżka suszonego oregano
kilka liści świeżej bazylii
Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Kiedy drożdże połączą się z mąką wsyp sól i zagniataj do uzyskania elastycznego ciasta. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie podziel ciasto na 3 kawałki, uformuj kule. Każdą kulę rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 1 cm.
Wymieszaj serek łaciate z utartym żółtym serem. Dopraw solą i pieprzem. Posmaruj spód do pizzy porcją sosu bianco. Na wierzchu posyp pokrojoną szynkę.. Pokrój pomidory w grube plasterki i ułóż na pizzy. Piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC przez około 12 minut.
Piekę pizzę na kamieniu, więc go najpierw nagrzewam przez godzinę. Jeśli pieczesz pizzę na blaszce wyłóż ją papierem do pieczenia i nagrzej dobrze piekarnik. Upieczoną pizzę obłóż rukolą i posyp pokruszonym serem feta. Zmiksuj pesto i kliknij na pizzę. Pokrój pizzę radełkiem. Smacznego
3 komentarze
Idealnie trawiłem bo jutro sobota i warto zrobić coś pysznego ze znajomymi. Bardzo fajny i prosty przepis. Chętnie go wypróbuję. Pozdrawiam :-)
Przepis wyglada na bardzo fajny, chyba sie skusze. Mam tylko pytanie odnosnie pieczenia, mam okragle blaszki do pizzy, rozumiem, ze kazda trzeba piec osobno, a na ktorym poziomie? Na srodku czy na samym dole bezposrednio na dno piekarnika? Jaka funkcja – termoobieg czy gora i dol? Dziekuje z gory ;)
Nie potrzeba piec pizzy w okrągłej. Wystarczy zwykła duża blaszka z piekarnika, którą trzeba wyłożyć jedynie papierem do pieczenia. Oczywiście każdą piekę osobno, bo razem się nie zmieszczą.Można również piec na kamieniu do pieczenia. Blaszkę czy kamień zawsze umieszczam na dnie piekarnika. Mój piekarnik nastawiam na termoobieg na 250 stopni i piekę pizzę około 10 minut.Stawią blaszkę na dnie aby spód pizzy był dobrze podpieczony a ser rozpuszczony ale ciągnący. Oczywiście można piekarnik ustawić na górę i dół. Jaka temperatura to trochę zależy od piekarnika mimo wszystko