Piątek! U nas w piątek na kolację jest zawsze pizza. Od samego rana szatkowałam kapustę na surówkę do pizzy. Zawsze przyrządzam pełną misę, bo i pizza jest olbrzymich rozmiarów, rodzinna. Właściwie upiekłam dwie, pizza prosciutto wszyscy znacie…Ostatnio przypadła mi do smaku pizza z grzybami i owczym serem. Pizza nietypowa, bez sosu, a ser wędruje na spód pizzy pierwszy.
Jakie grzyby używacie do pizzy? Zimą zadowalam się pieczarkami. Bardzo lubię dzikie pieczarki i takie usmażyłam do pizzy. Tak, tak usmażyłam je na maśle z czosnkiem i doprawiłam balsamicznym octem. Bardzo mi smakują tak przyrządzone grzyby. Poza pizza ze smażonymi grzybami jest o wiele lepsza…Ale to jeszcze nie koniec niespodzianek! W tej pizzy znalazła się dynia i owczy ser. Po upieczeniu posypałam pizzę świeżym tymiankiem i żurawiną….czy ja w ogóle muszę pisać jeszcze przepis? Podekscytowana kuchennymi przebojami chcę Wam opisać pizzę z jak najlepszej strony…bo jest pyszna i koniecznie musicie wypróbować przepis!
Pizza z grzybami
Składniki:
na 2 duże pizze
Spód do pizzy, tutaj przepis
500 g leśnych pieczarek
2 ząbki czosnku
1 ½ łyżki masła
3 łyżki balsamicznego octu
100 g owczego sera typu feta
200 g dyni
2 łyżki świeżego tymianku
½ łyżeczki płatków chili
150 g mozzarella
1 czubata łyżka suszonej żurawiny
Przygotuj ciasto na spód, kliknij w link powyżej. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa placki. Rozpuść masło na patelni. Pokrój dynię w cienkie plasterki, posyp chili i zrumień. Wyjmij na naczynie. Grzyby oczyść z ziemi, nie obieraj ze skórki. Pokrój na grube plasterki i wrzuć na patelnię. Dodaj czosnek, drobno pokrojony, lekko posól i smaż w wysokiej temperaturze przez 2 minuty. Dodaj ocet i smaż jeszcze przez 5 minut. Rozwałkowane placki posyp utartą mozzarella. Następnie ułóż dynię i posyp pokruszonym owczym serem. Na końcu rozprowadź grzyby. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu według piekarnika) i piecz przez 10 minut na samym dnie. Upieczoną pizzę z grzybami posyp tymiankiem i żurawiną. Pokrój na kawałki i podaj z surówką z białej kapusty.
Pizza z grzybami ma trochę grubsze spody. Ponieważ mozzarella idzie na sam spód pizzy, więc lepiej rozwałkować je trochę grubiej aby nie były „mokre”.
JEST DOSKONAŁA!!!!!
Te zdjęcia są tak perfekcyjne że widzę każdy składnik! :)
Serdecznie dziękuję!