Piątek! U nas w piątek na kolację jest zawsze pizza. Od samego rana szatkowałam kapustę na surówkę do pizzy. Zawsze przyrządzam pełną misę, bo i pizza jest olbrzymich rozmiarów, rodzinna. Właściwie upiekłam
dwie, pizza prosciutto wszyscy znacie…Ostatnio przypadła mi do smaku pizza z grzybami i owczym serem. Pizza nietypowa, bez sosu, a ser wędruje na spód pizzy pierwszy.
Jakie grzyby używacie do pizzy? Zimą zadowalam się pieczarkami. Bardzo lubię dzikie pieczarki i takie usmażyłam do pizzy. Tak, tak usmażyłam je na maśle z czosnkiem i doprawiłam balsamicznym octem. Bardzo mi smakują tak przyrządzone grzyby.
Poza pizza ze smażonymi grzybami jest o wiele lepsza…Ale to jeszcze nie koniec niespodzianek! W tej pizzy znalazła się dynia i owczy ser. Po upieczeniu posypałam pizzę świeżym tymiankiem i żurawiną….czy ja w ogóle muszę pisać jeszcze przepis? Podekscytowana kuchennymi przebojami chcę Wam opisać pizzę z jak najlepszej strony…bo jest pyszna i koniecznie musicie wypróbować przepis!
Pizza z grzybami
na 2 duże pizze
Składniki:
Spód do pizzy, tutaj przepis
500 g leśnych pieczarek
2 ząbki czosnku
1 ½ łyżki masła
3 łyżki balsamicznego octu
100 g owczego sera typu feta
200 g dyni
2 łyżki świeżego tymianku
½ łyżeczki płatków chili
150 g mozzarella
1 czubata łyżka suszonej żurawiny
Przygotuj ciasto na spód, kliknij w link powyżej. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa placki. Rozpuść masło na patelni. Pokrój dynię w cienkie plasterki, posyp chili i zrumień. Wyjmij na talerz.
Grzyby oczyść z ziemi, nie obieraj ze skórki. Pokrój na grube plasterki i wrzuć na patelnię. Dodaj czosnek, drobno pokrojony, lekko posól i smaż w wysokiej temperaturze przez 2 minuty. Dodaj ocet i smaż jeszcze przez 5 minut. Rozwałkowane placki posyp utartą mozzarella. Następnie ułóż dynię i posyp pokruszonym owczym serem. Na końcu rozprowadź grzyby.
Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu według piekarnika) i piecz przez 10 minut na samym dnie. Upieczoną pizzę z grzybami posyp tymiankiem i żurawiną. Pokrój na kawałki i podaj z surówką z białej kapusty.
Pizza z grzybami ma trochę grubsze spody. Ponieważ mozzarella idzie na sam spód pizzy, więc lepiej rozwałkować je trochę grubiej aby nie były „mokre”.
3 komentarze
JEST DOSKONAŁA!!!!!
Te zdjęcia są tak perfekcyjne że widzę każdy składnik! :)
Serdecznie dziękuję!