Pizza rolls ze szpinakiem i feta

Dawno nie robiłam pizza rolls. Dzisiaj chcę wam zaproponować pizza rolls ze szpinakiem i feta upieczone z mąki orkiszowej. Pyszne pizza bułeczki w sam raz na piknik czy kolację.  Moje dzieci uwielbiają pizza rolls, a ja zawsze robię podwójną porcję i zamrażam, aby mieli co jeść jak przyjdą ze szkoły. O wiele lepsze rozwiązanie niż mrożona, kupna pizza.

pizza rolls ze szpinakiem i feta

Jak myślicie, ile takich pizza rolls jedzą moje dzieci za jednym podejściem? Podpowiem tylko, że bardzo dużo! Nic dziwnego, bo są naprawdę pyszne!

pizza rolls codojedzenia

Pizza rolls ze szpinakiem i feta

20 pizza rolls

Składniki:

600 g mąki orkiszowej

100 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej

500 ml ciepłego mleka

30 g świeżych drożdzy

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy

6 suszonych pomidorów

250 g świeżego szpinaku

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

200 g feta

100 g parmezanu, startego

sól i pieprz do smaku

4 łyżki sosu pomidorowego, tutaj przepis

1 łyżka oliwy

roztrzepane jajko do posmarowania

2 łyżki  sesamu do posypania

pizza rolls codojedzenia

Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże. Wsyp mąkę do naczynia asystenta kuchennego lub innej miski jeśli masz zamiar zagniatać ciasto ręcznie, dodaj mleko z drożdżami, oliwę, pokrojone suszone pomidory i sól. Wyrób gładkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut pod przykryciem i w ciepłym miejscu.

Szpinak poszatkuj, jeśli jest duży i podsmaż na oliwie wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem i sosem pomidorowym. Pamiętaj, że ser feta jest słony, więc nie przesadzaj z solą.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w prostokąt o grubości 1 cm. Rozłuż równomiernie szpinak, pokrusz ser i posyp wszystko stratym parmezanem. Zroluj i pokrój na 2 cm szerokości kawałki.

Ułóż pizza bułeczki na blaszy wyłożonej pergaminem. Posmaruj jajkiem i posyp sezamem. Zostaw jeszcze raz do wyrośnięcia na 20 minut.

Piecz na 225ºC (termoobieg) przez 13 minut. Pyszne pizza rolls , które można jeść na ciepło i zimno.


5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *