Dawno nie robiłam pizza rolls. Dzisiaj chcę wam zaproponować pizza rolls ze szpinakiem i feta upieczone z mąki orkiszowej. Pyszne pizza bułeczki w sam raz na piknik czy kolację. Moje dzieci uwielbiają pizza rolls, a ja zawsze robię podwójną porcję i zamrażam, aby mieli co jeść jak przyjdą ze szkoły. O wiele lepsze rozwiązanie niż mrożona, kupna pizza.
Jak myślicie, ile takich pizza rolls jedzą moje dzieci za jednym podejściem? Podpowiem tylko, że bardzo dużo! Nic dziwnego, bo są naprawdę pyszne!
Pizza rolls ze szpinakiem i feta
20 pizza rolls
Składniki:
600 g mąki orkiszowej
100 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej
500 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdzy
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
6 suszonych pomidorów
250 g świeżego szpinaku
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
200 g feta
100 g parmezanu, startego
sól i pieprz do smaku
4 łyżki sosu pomidorowego, tutaj przepis
1 łyżka oliwy
roztrzepane jajko do posmarowania
2 łyżki sesamu do posypania
Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże. Wsyp mąkę do naczynia asystenta kuchennego lub innej miski jeśli masz zamiar zagniatać ciasto ręcznie, dodaj mleko z drożdżami, oliwę, pokrojone suszone pomidory i sól. Wyrób gładkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut pod przykryciem i w ciepłym miejscu.
Szpinak poszatkuj, jeśli jest duży i podsmaż na oliwie wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem i sosem pomidorowym. Pamiętaj, że ser feta jest słony, więc nie przesadzaj z solą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w prostokąt o grubości 1 cm. Rozłuż równomiernie szpinak, pokrusz ser i posyp wszystko stratym parmezanem. Zroluj i pokrój na 2 cm szerokości kawałki.
Ułóż pizza bułeczki na blaszy wyłożonej pergaminem. Posmaruj jajkiem i posyp sezamem. Zostaw jeszcze raz do wyrośnięcia na 20 minut.
Piecz na 225ºC (termoobieg) przez 13 minut. Pyszne pizza rolls , które można jeść na ciepło i zimno.
5 komentarzy
Szpinak moglabym jesc bez ustanku :)
Tez bardzo lubię!Nie rozumiem jak kiedyś straszono dzieci szpinakiem
Świetny pomysł. Odkąd udało mi się upiec cynamonowe ślimaczki szwedzkie, bardzo korcą mnie wszelkie podobne wypieki z rozmaitymi nadzieniami. Muszę tylko znaleźć chwilę czasu… :)
Tak, ten czas… ale warto go znaleść i upiec ślimaczki. Pozdrawiam
ale fajny pomysł :)) trzeba bedzie wykorzystac