Dawno nie robiłam pizza rolls. Dzisiaj chcę wam zaproponować pizza rolls ze szpinakiem i feta upieczone z mąki orkiszowej. Pyszne pizza bułeczki w sam raz na piknik czy kolację. Moje dzieci uwielbiają pizza rolls, a ja zawsze robię podwójną porcję i zamrażam, aby mieli co jeść jak przyjdą ze szkoły. O wiele lepsze rozwiązanie niż mrożona, kupna pizza.
Przepis na pizza rolls ze szpinakiem i feta
Składniki:
na 20 pizza rolls
- 600 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej
- 500 ml ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdzy
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 6 suszonych pomidorów
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g feta
- 100 g parmezanu, startego
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki sosu pomidorowego, tutaj przepis
- 1 łyżka oliwy
- roztrzepane jajko do posmarowania
- 2 łyżki sesamu do posypania
Wykonanie:
- Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże. Wsyp mąkę do naczynia asystenta kuchennego lub innej miski jeśli masz zamiar zagniatać ciasto ręcznie, dodaj mleko z drożdżami, oliwę, pokrojone suszone pomidory i sól. Wyrób gładkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut pod przykryciem i w ciepłym miejscu.
- Szpinak poszatkuj, jeśli jest duży i podsmaż na oliwie wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem i sosem pomidorowym. Pamiętaj, że ser feta jest słony, więc nie przesadzaj z solą.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w prostokąt o grubości 1 cm. Rozłuż równomiernie szpinak, pokrusz ser i posyp wszystko stratym parmezanem. Zroluj i pokrój na 2 cm szerokości kawałki.
- Ułóż pizza bułeczki na blaszy wyłożonej pergaminem. Posmaruj jajkiem i posyp sezamem. Zostaw jeszcze raz do wyrośnięcia na 20 minut.
- Piecz na 225ºC (termoobieg) przez 13 minut. Pyszne pizza rolls , które można jeść na ciepło i zimno.
Jak myślicie, ile takich pizza rolls jedzą moje dzieci za jednym podejściem? Podpowiem tylko, że bardzo dużo!
Szpinak moglabym jesc bez ustanku :)
Tez bardzo lubię!Nie rozumiem jak kiedyś straszono dzieci szpinakiem
Świetny pomysł. Odkąd udało mi się upiec cynamonowe ślimaczki szwedzkie, bardzo korcą mnie wszelkie podobne wypieki z rozmaitymi nadzieniami. Muszę tylko znaleźć chwilę czasu… :)
Tak, ten czas… ale warto go znaleść i upiec ślimaczki. Pozdrawiam
ale fajny pomysł :)) trzeba bedzie wykorzystac