422
Znowu pizza… tych słów skargi nie usłyszycie w moim domu, bo my kochamy pizzę we wszystkich wydaniach. Dzisiejsza pizza to typowa, domowa pizza z grzybami i podwójnym serem , kozim oraz żółtym.
Pojawiły sił już pierwsze kurki i nie omieszkałam wykorzystać je do pizzy.
Przepis na mini pizzę z kurkami i serem
Składniki:
ciasto na pizzy
- 30 g drożdży, swieżych
- 500 g mąki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 2 ½ dl mleka
Szybki sos do pizzy
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ½ dl keczupu
- sól i pieprz
Nadzienie do pizzy
- 300 g kurek
- 100 g sera
- 2 dl startego żółtego sera
- 2 łyżki szczypioru
- trochę świeżego tymianku
- 2 dl sosu do pizzy
Wykonanie:
- Podgrzej mleko i rozpuść drożdże. Dodaj mąkę po trochu i sól. Wyrób elastyczne ciasto. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut.
- Oczyść, podziel grzyby jeśli są duże i podsmaż lekko na odrobinie masła.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm na kształt prostokąta i podziel na małe trójkąty.
- Posmaruj trójkątne kawałki ciasta sosem do pizzy i warstwami poukładaj kurki, dymkę, pokruszony kozi ser, a na wierzchu posyp tartym serem.
- Piecz mini pizze na 220 º C (termoobieg), około 10-12 minut.
- Wyjmij pizze z piekarnika i posyp świeżym tymiankiem.
3 komentarze
Też często robię pizzę i nikt nie narzeka, Twoja wygląda rewelacyjnie, przyznam, że z kurkami jeszcze nie robiłam, ale zrobię, ostatnio robiłam z salami(w lidlu mają dobre), pycha:)
Proponuję dodać do składników ciasta odrobinę cukru, ponieważ są one pożywką dla drożdży ;)
Od samego patrzenia burczy mi w brzuchu :D