Domowa pizza jest najlepsza, zwłaszcza ta upieczona na kamieniu. Od kiedy dostałam w prezencie kamień do pieczenia zawsze piekę pizzę na kamieniu. Pizza jest pięknie przypieczona, ma chrupiące brzegi, nadzienie nie ześlizguje się ze spodu…Tak, kiedyś jadłam pizzę w jakieś restauracji. Za nim uniosłam kawałek pizzy do ust całe nadzienie zjechało na talerz…
Dobra pizza to pizza obłożona nadzieniem, takim, które nakarmi największego głodomora. Dlatego moje dzieci preferują domową pizzę, bo wiedzą, że będą najedzone…
Marzy mi się mały piec do kuchni. Taki na mały na domowe potrzeby abym mogła piec pizzę i chleb, a nawet drożdżowe ciasto. Piec na drewno. Na razie jednak zadowalam się pieczeniem pizzy na kamieniu. Pizza na nim upieczona bez porównania jest lepsza niż pizza z blachy.
Wypiekanie domowej pizzy ma wiele atutów. Przede wszystkim przygotowuję takie nadzienie do pizzy jakie lubimy i jakie wymyślimy, o choćby pizza ze szparagami czy mini pizzerinki. Ostatnio upiekłam pizzę z kukurydzą. Lekko słodki smak kukurydzy świetnie pasuje do wędzonej szynki lub boczku.
Domowa pizza
4 pizze
Składniki:
750 g pszennej mąki
50 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
500 – 600 ml zimnej wody
2 łyżki pokrojonych świeżych ziół, bazylia, oregano, tymianek i rozmaryn
100 g przecieru pomidorowego
100 ml zimnej wody
Nadzienie do pizzy
125 g kukurydzy z puszki
400 g szynki, drobno pokrojonej
400 g mozzarella, utartej
250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
1 duża cebula, pokrojona w plasterki
10 suszonych pomidorów w zalewie, pokrojonych
świeże oregano lub suszone do posypania
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj tyle mąki aby zrobić zaczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodaj resztę mąki, sól i zarób dosyć luźne ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut.
Jeśli masz zamiar piec pizzę na kamieniu nastaw piekarnik na 250ºC. Na dnie piekarnika połóż kamień. Kamień potrzebuje przynajmniej godziny aby dobrze się nagrzać. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe kawałki i każdy rozwałkuj na okrągłe placki o grubości 0,5 cm.
Przecier pomidorowy wymieszaj z pokrojonymi ziołami, solą, pieprzem i wodą. To będzie sos do pizzy. Posmaruj spody sosem. Na wierzchu ułóż szynkę, kukurydzę, pieczarki, pokrojone pomidory suszone i cebulę. Całość posyp serem mozzarella lub żółtym serem. Przenieś pizzę na kamień i piecz przez około 10 minut.
Upieczoną pizzę posyp oregano. Upiecz kolejne pizze .
2 komentarze
Dziękuję za przepis! Robiłam w miniony weekend i była naprawdę pyszna! Każdemu smakowała :)
U mnie pizza nigdy nie smakuje tak samo jak z pizzerii. Myślę, że to kwestia pieca do pizzy. W pizzerii piece są profesjonalne, a ja wypiekam w piekarniku. Sposób wypiekania na pewno ma wpływa na smak pizzy.