Domowa pizza z kukurydzą i szynką

Domowa pizza jest najlepsza, zwłaszcza ta upieczona na kamieniu. Od kiedy dostałam w prezencie kamień do pieczenia zawsze piekę pizzę na kamieniu. Pizza jest pięknie przypieczona, ma chrupiące brzegi, nadzienie nie ześlizguje się ze spodu…Tak, kiedyś jadłam pizzę w jakieś restauracji. Za nim uniosłam kawałek pizzy do ust całe nadzienie zjechało na talerz…

Dobra pizza to pizza obłożona nadzieniem, takim, które nakarmi największego głodomora. Dlatego moje dzieci preferują domową pizzę, bo wiedzą, że będą najedzone…

domowapizza_przepis_codojedzenia_blogkulinarny

Marzy mi się mały piec do kuchni. Taki na mały na domowe potrzeby abym mogła piec pizzę i chleb, a nawet drożdżowe ciasto. Piec na drewno. Na razie jednak zadowalam się pieczeniem pizzy na kamieniu. Pizza na nim upieczona bez porównania jest lepsza niż pizza z blachy.

przepis_pizza_codojedzenia_blog

Wypiekanie  domowej pizzy ma wiele atutów. Przede wszystkim przygotowuję takie nadzienie do pizzy jakie lubimy i jakie wymyślimy, o choćby pizza ze szparagami czy mini pizzerinki. Ostatnio upiekłam pizzę z kukurydzą. Lekko słodki smak kukurydzy świetnie pasuje do wędzonej szynki lub boczku.

domowa pizza przepis codojedzenia

Domowa pizza

4 pizze

Składniki:

750 g pszennej mąki

50 g świeżych drożdży

2 łyżeczki soli

500 – 600 ml zimnej wody

2 łyżki pokrojonych świeżych ziół, bazylia, oregano, tymianek i rozmaryn

100 g przecieru pomidorowego

100 ml zimnej wody

Nadzienie do pizzy

125 g kukurydzy z puszki

400 g szynki, drobno pokrojonej

400 g mozzarella, utartej

250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki

1 duża cebula, pokrojona w plasterki

10 suszonych pomidorów w zalewie, pokrojonych

świeże oregano lub suszone do posypania

Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj tyle mąki aby zrobić zaczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodaj resztę mąki, sól i zarób dosyć luźne ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut.

Jeśli masz zamiar piec pizzę na kamieniu nastaw piekarnik na 250ºC. Na dnie piekarnika połóż kamień. Kamień potrzebuje przynajmniej godziny aby dobrze się nagrzać. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe kawałki i każdy rozwałkuj na okrągłe placki o grubości 0,5 cm.

Przecier pomidorowy wymieszaj z pokrojonymi ziołami, solą, pieprzem i wodą. To będzie sos do pizzy. Posmaruj spody sosem. Na wierzchu ułóż szynkę, kukurydzę, pieczarki, pokrojone pomidory suszone i cebulę. Całość posyp serem mozzarella lub żółtym serem. Przenieś pizzę na kamień i piecz przez około 10 minut.

Upieczoną pizzę posyp oregano. Upiecz kolejne pizze .

2 komentarze

  • U mnie pizza nigdy nie smakuje tak samo jak z pizzerii. Myślę, że to kwestia pieca do pizzy. W pizzerii piece są profesjonalne, a ja wypiekam w piekarniku. Sposób wypiekania na pewno ma wpływa na smak pizzy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *