Pizza bułeczki przyrządzone praktycznie z tego co akurat miałam w lodówce. Zabrakło mi żółtego sera ale się tym nie zmartwiłam, bo użyłam świeżo startego parmezanu. Kolejny przepis z resztek obiadowych i jakże łatwy w wykonaniu. Pizza bułeczki do piwa na kolację czy na piknik. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przepis na pizza bułeczki
Składniki:
na 24 pizza bułeczki
- 1100 ml mąki
- 200 ml mąki pszennej z pełnego przemiału lub grahamki
- 40 g świeżych drożdży
- ½ l mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki soli
Drożdże rozpuść w podgrzanym mleku z miodem i oliwą. Dodaj obie mąki i zacznij zagniatać ciasto. Po 5 minutach dodaj sól i zagniataj ciasto jeszcze przez 10 minut. Ja to robię przy pomocy asystenta kuchennego. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut pod przykryciem i w ciepłym miejscu.
Sos do pizzy
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka świeżych ziół, u mnie oregano,tymianek i szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki wymieszaj. Jeśli sos jest wciąż bardzo gęsty dodaj więcej wody.
Nadzienie
- 200 g usmażonych kurek
- 100 g feta
- 8 suszonych pomidorów
- 50 ml utartego parmezanu
- 1 rozmącone jajko
- 1 łyżka nasion sezamu
Rozwałkuj ciasto w prostokąt i przetnij na 3 podłużne pasy. Posmaruj pomidorowym sosem. Na wierzchu ułóż na kurki, pokrojone suszone pomidory i pokruszoną feta. Całość posyp parmezanem. Każdy pas zroluj i potnij na 8 kawałków. Posmaruj pizza bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp sezamem. Piecz bułeczki na 200ºC na termoobiegu (225 bez termoobiegu) przez około 10 minut, aż będą rumiane.
8 komentarzy
Uwielbiam! Idealne na piknik :)
Takie bułeczki to moje przeznaczenie…
Super!
Nikt u mnie w domu by takich bułeczek nie odmówił.
Tak, znikają w mgnieniu oka…
świetne są
Chętnie się poczestuję :) bo wyglądają pysznie….
A proszę!