751
Domowa pizza jest bez porównania lepsza od każdej zamówionej, a już na pewno od mrożonej pizzy. Ja mam moją ulubioną, capricciosa czyli kapryśną pizzę z szynką, pieczarkami i serem.
Przepis na capricciosa
1 duża pizza
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży (mogą także być suszone, odpowiednią wielkość znajdziecie na opakowaniu)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy (może być także olej, ja preferuje rzepakowy ze względu na neutralny posmak)
- 150 ml ciepłej wody
Nadzienie do pizzy
- 1oo g szynki
- 3 dl startego, kremowego sera
- 1 mala cebula
- 5 pieczarek
- 1 dl sosu pomidorowego do pizzy
- oregano suszone lub świeże
Wykonanie:
- Drożdże należy rozpuścić wraz z 1 łyżeczką cukru w 50 ml ciepłej wody. Rozrobione drożdże nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut aż zaczną pracować – zauważycie pęcherzyki na powierzchni, a ilość płynu się podniesie.
- Następnie należy do miski przesiać mąkę wraz z solą. Dodać drożdże i pozostałe 100 ml wody. Wyrobić elastyczne ciasto ręką lub robotem kuchennym. Pod koniec wyrabiania należy dodać 1 łyżkę oliwy lub oleju.
- Ciasto nakryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, będziecie potrzebować ok półtorej godziny w tym czasie warto pokroić i przygotować ulubione dodatki.
- Po tym czasie wyjmujemy ciasto na opruszony mąką blat. Placek należy rozwałkować lub uformować ręcznie, dostosowując go do posiadanej wysmarowanej oliwą blachy. Odstawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Pizzę pieczemy 15 minut na górnej półce piekarnika.
7 komentarzy
nie ma to jak domowa pizza, zgadzam się – pyszności!
Hey There. I found your blog using msn. This is a very well
written article. I will make sure to bookmark it and come
back to read more of your useful information. Thanks for the post.
I’ll certainly comeback.
ja to już nie pamietam kiedy oststnio jadłam pizze na mieście; chyba ze dwa lata temu :))
O tak domowa pizza jest najlepsza, Twoja wygląda bardzo kusząco :)
[…] Polecamy przepis na Domową Capricciosę: […]
Bardzo dobre ciasto, natomiast ja uzylem mleka zamiast wody :)
Kolega z pracy Twojej siostry :)
A witam!No to fajnie.
Pozdrawiam serdecznie!