Pizza bianco z łososiem awokado i szpinakiem

Pizza bianco z łososiem! Kto lubi pizzę? Nie znam osoby, która nie lubi pizzy. Moje dzieci uwielbiają pizzę. Ja zresztą też, choć minęły te czasy, że mogłam pochłonąć jedno pizzę na poczekaniu. Ale domowa pizza jest najlepsza, więc chociaż trzymam rygor to skuszę się na kawałek zwłaszcza, kiedy na kamieniu leży pyszna, kolorowa pizza bianco z łososiem.

pizza bianco z łososiem

pizza przepis

Nigdy do końca nie wiem jakie nadzienie przygotuję do pizzy. Po prostu przyrządzam taką pizzę, na którą mam ochotę. Dzisiaj zamarzyła mi się pizza bianco z łososiem. Często zamiast pomidorowego sosu używam sos bianco czyli biały sos, pesto lub sos romesco. Jest naprawdę wiele smakowych kombinacji, trzeba tylko się odważyć i chociaż raz zrezygnować ze stereotypów jakim niewątpliwie jest pomidorowy sos do pizzy.

surówka z kapusty do pizzy

Wiecie już , że mam niewyczerpane pomysły na pizzę. Jednakże surówkę do pizzy robię zawsze z kapusty, winnego octu i oliwy. Jest to najlepsza surówka do pizzy. Dzisiaj pozwoliłam sobie zrobić surówkę z białej i czerwonej kapusty. Surówka do pizzy musi być! Ponieważ pizza to bogactwo smaków to surówka z kapusty jest po prostu najprostszą jaką może być. Lekko kwaśna, pikantna, z lekką nutą majerankową.

pizza bianco przepis

Pizza bianco z łososiem

Składniki:

4 pizze

Ciasto na pizzę

750 g pszennej mąki

3 łyżki oliwy

¾ łyżki soli

40 g drożdży

600 ml zimnej wody

1 łyżeczka cukru

Nadzienie do pizzy

200 g wędzonego łososia

1 czerwona cebula

2 awokado

400 g mozzarella

200 g świeżego szpinaku

200 g kremowego serka lub creme fraiche

4 łyżki utartego parmezanu

4 łyżki pokrojonego koperku

Surówka do pizzy

300 g białej kapusty

300 g modrej kapusty

100 ml winnego octu

50 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

1 łyżeczka majeranku

1¾ łyżeczki soli lub wedle smaku

Drożdże rozpuść w zimnej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę, sól i zagnieć elastyczne lekko lepiące ciasto. Jeśli ciasto jest za twarde dodaj więcej wody, jeśli za lepkie dodaj mąki. Przykryj naczynie z ciastem folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po wyrośnięciu złóż ciasto kilka razy w kopertę, odczekaj 5 minut i podziel na 4 kawałki. Każdy rozwałkuj na okrągłe placki o średnicy  około 25 cm. Wymieszaj składniki na sos bianco czyli serek, parmezan i koper. Jeśli sos jest za gęsty rozrzedź greckim jogurtem lub użyj creme fraiche. Posmaruj sosem placki i posyp mozzarellą. Na wierzchu ułóż kawałki łososia, lekko podsmażony szpinak i kawałki awokado. Pokrój cebulę w cienkie krążki i ułóż na pizzy. Piekąc pizzę na kamieniu pamiętaj aby spód ciasta był dobrze podsypany mąką. Wtedy pizza na pewno nie przywrze do kamienia. Kamień nagrzej w piekarniku conajmniej na godzinę przed pieczeniem. Musi być mocno gorący. Korzystając z drewnianej łopatki przenieś pizzę na kamień. Piecz przez około 15 minut w piekarniku nastawionym na 225ºC na termoobiegu lub wedle piekarnika. W wolnej chwili podczas wyrastania ciasta przygotuj surówkę. Poszatkuj cienko obie kapusty i wymieszaj z winnym octem, oliwą, solą, pieprzem i majerankiem. Podaj pizzę z surówką. Smacznego!

 

 

 

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.