Pizza bianco z łososiem! Kto lubi pizzę? Nie znam osoby, która nie lubi pizzy. Moje dzieci uwielbiają pizzę. Ja zresztą też, choć minęły te czasy, że mogłam pochłonąć jedno pizzę na poczekaniu. Ale domowa pizza jest najlepsza, więc chociaż trzymam rygor to skuszę się na kawałek zwłaszcza, kiedy na kamieniu leży pyszna, kolorowa pizza bianco z łososiem.
Nigdy do końca nie wiem jakie nadzienie przygotuję do pizzy. Po prostu przyrządzam taką pizzę, na którą mam ochotę. Dzisiaj zamarzyła mi się pizza bianco z łososiem. Często zamiast pomidorowego sosu używam sos bianco czyli biały sos, pesto lub sos romesco. Jest naprawdę wiele smakowych kombinacji, trzeba tylko się odważyć i chociaż raz zrezygnować ze stereotypów jakim niewątpliwie jest pomidorowy sos do pizzy.
Wiecie już , że mam niewyczerpane pomysły na pizzę. Jednakże surówkę do pizzy robię zawsze z kapusty, winnego octu i oliwy. Jest to najlepsza surówka do pizzy. Dzisiaj pozwoliłam sobie zrobić surówkę z białej i czerwonej kapusty. Surówka do pizzy musi być! Ponieważ pizza to bogactwo smaków to surówka z kapusty jest po prostu najprostszą jaką może być. Lekko kwaśna, pikantna, z lekką nutą majerankową.
Pizza bianco z łososiem
4 pizze
Składniki:
750 g pszennej mąki
3 łyżki oliwy
¾ łyżki soli
40 g drożdży
600 ml zimnej wody
1 łyżeczka cukru
Nadzienie do pizzy
200 g wędzonego łososia
1 czerwona cebula
2 awokado
400 g mozzarella
200 g świeżego szpinaku
200 g kremowego serka lub creme fraiche
4 łyżki utartego parmezanu
4 łyżki pokrojonego koperku
Surówka do pizzy
300 g białej kapusty
300 g modrej kapusty
100 ml winnego octu
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
1 łyżeczka majeranku
1¾ łyżeczki soli lub wedle smaku
Drożdże rozpuść w zimnej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę, sól i zagnieć elastyczne lekko lepiące ciasto. Jeśli ciasto jest za twarde dodaj więcej wody, jeśli za lepkie dodaj mąki. Przykryj naczynie z ciastem folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Po wyrośnięciu złóż ciasto kilka razy w kopertę, odczekaj 5 minut i podziel na 4 kawałki. Każdy rozwałkuj na okrągłe placki o średnicy około 25 cm.
Wymieszaj składniki na sos bianco czyli serek, parmezan i koper. Jeśli sos jest za gęsty rozrzedź greckim jogurtem lub użyj creme fraiche. Posmaruj sosem placki i posyp mozzarellą. Na wierzchu ułóż kawałki łososia, lekko podsmażony szpinak i kawałki awokado. Pokrój cebulę w cienkie krążki i ułóż na pizzy.
Piekąc pizzę na kamieniu pamiętaj aby spód ciasta był dobrze podsypany mąką. Wtedy pizza na pewno nie przywrze do kamienia. Kamień nagrzej w piekarniku conajmniej na godzinę przed pieczeniem. Musi być mocno gorący. Korzystając z drewnianej łopatki przenieś pizzę na kamień.
Piecz przez około 15 minut w piekarniku nastawionym na 225ºC na termoobiegu lub wedle piekarnika. W wolnej chwili podczas wyrastania ciasta przygotuj surówkę. Poszatkuj cienko obie kapusty i wymieszaj z winnym octem, oliwą, solą, pieprzem i majerankiem. Podaj pizzę z surówką. Smacznego!
11 komentarzy
Wow! Ale super przepis :) Pizzy z takimi dodatkami jeszcze nie jadłam, ale na pewno chętnie wypróbuję :) Pozdrawiam
Wygląda rewelacyjnie :) Taka pizza nie może nie smakować rewelacyjnie :)
Nigdy nie jadłyśmy awokado na pizzy :D
Połączenie łososia ze szpinakiem zawsze wychodzi na plus :)
O tak! Takie połaczenie występuje bardzo często w moich przepisach!
Twoja wersja pizzy to moje smaki i wygląda mega apetycznie!
Dość nietypowe połączenie smaków, jak na pizzę. Takich pyszności w pizzerii się na pewno nie dostanie!
Na pewno nie!
Wow, wygląda smakowicie, muszę spróbować. Do smaku na ciasto dodam ketchup kotlin bazyliowo czosnkowy, bo się dobrze komponuje ten smak z pizzą.
Raczej nie bo smak nadaje właśnie sos bianco
wygląda obłędnie! na pewno wypróbuję