Ciasto bananowe z białą czekoladą jest bardzo smaczne i soczyste. Idealne do popołudniowej kawy! Jeden z moich ulubionych, domowych wypieków. Biała czekolada pasuje idealnie z bananami i z grubsza posiekanymi orzechami włoskimi, ktore nie omieszkałam również wrzucić do ciasta.
To ucierane ciasto to dobry sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananow. U mnie w domu nic się nie zmarnuje!
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 3 dl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 dl cukru muscavados
- 3 jajka
- 1 dl cukier puder
- 3 dojrzałe banany
- 50 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
- 50 g białej czekolady, posiekanej
Wykonanie:
- Utrzyj masło z cukrem na puszystą mase. Dodaj po jednym jajku podczas ubijania.
- Rozgnieć banany widelcem i wymieszaj z masą jajeczną.
- Dodaj przesianą mąkę, czekoladę, orzechy, proszek do pieczenia, ostrożnie mieszając.
- Przelej ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką.
- Piecz bananowe ciasto w 175 º C, około 35 minut.
4 komentarze
wyglada mi na wilgotne a takie ciata uwielbiam
Lubię wilgotne ciasta, a banany nadają tę wilgoć i fantastyczny smak i zapach. :)
Próbowałam i wyszło pyszne! delikatne i wilgotne… mmm… tylko zamiast orzechów włoskich których nie lubię dałam migdały :) i ta biała czekolada :D…
Ciesze sie bardzo , oczywiscie mozna wybrac te orzechy, ktore sie lubi