Pora na niedzielny deser-ciasto orzechowe

Już miałam nie piec ciasta w tym tygodniu ale zostałam zmuszona przez rodzinkę. Synuś wyszukał film na plex i stwierdził,że przydałoby się coś słodkiego do kawusi. Stwierdziłam czemu nie i upiekłam ciasto orzechowe z jabłkami. Ciasto orzechowe, puszyste na maśle i z dodatkiem jabłek. Uwielbiam ucierane ciasto z owocami zwłaszcza te z jabłkami!

ciasto orzechoweciasto orzechowe ucierane

Ciasto orzechowe

Składniki:

na foremkę o wymiarach 18 cm x 25 cm

150 g masła, miękkiego

200 g cukru

szczypta soli

4 jajka

1 łyżka waniliowego cukru lub ekstraktu

150 g zmielonych orzechów laskowych

150 g pszennej mąki

1 łyżeczka sody do pieczenia

1 łyżka cynamonu

3 jabłka

Kruszonka

50 g masła, zimne

50 g zmielonych orzechów laskowych

80 g mąki

4 łyżki cukru

ciasto przepis

Nastaw piekarnik na 180ºC. Masło zmiksuj na puszysto z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Miksując dodaj po jednym jajku. W misce wymieszaj mąkę z orzechami, sodą i cynamonem. Dodaj suche składniki do maślanej masy i wymieszaj za pomocą szpatułki. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, rozprowadź równomiernie masę i wygładź powierzchnię. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Rozłóż równomiernie na wierzchu ciasta. Wymieszaj składniki na kruszonkę i pokrusz na wierzchu ciastu. lekko dociśnij. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmij ciasto i ostudź, następnie pokrój na kawałki.

SparaSpara

SparaSpara

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.