1,4K
Po raz pierwszy złamałam trend i upiekłam ciasto ucierane z nadzieniem podobnym do tego co używam do szwedzkich bułeczek cynamonowych. Nadzienie cynamonowe wzbogaciłam włoskimi orzechami oraz zamieniłam biały kryształ na brązowy. Ciasto wyszło niezwykle puszyste i wilgotne. Nic dziwnego , że zostało zjedzone w mgnieniu oka.
Przepis na ciasto z cynamonem i orzechami (12 porcji)
Składniki:
- 3 ½ dl mąki
- szczypta soli
- 1 ½ dl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ¾ dl mleka
- 1 jajko
- 50 g masła
Nadzienie cynamonowe
- 50 g miękkiego masła
- 1 dl brązowego cukru
- 1 dl posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cynamonu
Lukier
- 1 dl cukru pudru
- 1 łyżka wody
Wykonanie:
- Wymieszaj suche składniki w dużej misce. Dodaj roztrzepane jajko z mlekiem.
- Następnie wmieszaj roztopione, schłodzone masło.
- Wylej ciasto do foremki o wielkosci 25 x 35 cm, wyłożonej pergaminem.
- Zrób nadzienie i rozsmaruj na powierzchni ciasta. Piecz ciasto na 160ºC (termoobieg), około 30 minut.
- Utrzyj cukier z wodą na gładki lukier i posmaruj jeszcze ciepłe ciasto.
6 komentarzy
lubię takie ciasta proste i pyszne
Hey…chciałabym upiec te ciasto, ale nie wiem co to znaczy te dl w przepisie. Proszę o wyjaśnienie! Dziękuję
dl czyli decylitry 1 dl to 100 ml
Ciasto upieklam uzywajac zamist dl zwyklej szklanki tzn. 1 dl to jedna szklanka -wyszlo super ciasto.
Polecam goraco to ciasto.
Beznadziejne to ciasto co to za proporcje i miara🙄?! Jeden wielki niewypał, zdjęcie jest chyba z przepisu innego ciasta bo napewno nie z tego.
Często korzystam z decylitrów zamiast wagi to nic trudnego tak jak na innych blogach piszą szklanki. To ciasto piekę regularnie i zawsze mi wychodzi. Zdjęcia są moje i właśnie tego ciasta po upieczeniu. Jak widać w komentarzach powyżej udaje się.