Ciasto ucierane z dynią i kruszonką, lekko pomarańczowe, pachnące rumem i korzennymi przyprawami… Trudno się oprzeć takiemu wypiekowi w pięknych, jesiennych kolorach!
Robiąc zakupy w pobliskim sklepie wpadła mi w oko dynia i już wiedziałam, że upiekę ciasto z dynią. Dynia bardziej aromatyczna niż cukinia nadaje ciastu piękny kolor w połączeniu z brązowym cukrem. Ja dzisiaj użyłam muscavado cukier, który ma specyficzny smak jakby korzenny.
Ciasto ucierane z dynią
Składniki:
na prostokątną formę 18 cm x 25 cm
- 250 ml żółtych rodzynek
- 50 ml rumu
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 120 g masła
- 220 g brązowego cukru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 ml dyniowego musu
- 100 ml kwaśnej śmietany
Kruszonka
- 40 g mąki
- 100 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 80 g masła
- 100 g posiekanych laskowych orzechów
Wykonanie:
- Rodzynki namocz w rumie. Ja akurat miałam ciemny rum w domu. Z podanych składników zrób kruszonkę, owiń w folię i włóż do zamrażalnika.
- Utrzyj masło z cukrem. Ucierając cały czas dodaj po jednym jajku. Następnie dodaj mus dyniowy, kwaśną śmietanę i nasiąknięte rumem rodzynki i wymieszaj łyżką.
- W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki i wymieszaj je lekko z masą maślaną.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem, wygładź i polyp kruszonką.
- Piecz ciasto dyniowe na 160ºC (termoobieg) przez 55 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź przed krojeniem.
4 komentarze
dyniowe z kruszonką.. coś nowego ;)
Polecam!
Wspaniałe :) Już sobie wyobrażam ten zapach rozchodzący się po domu w trakcie pieczenia…
Mmm, cudowne jesienne ciacho, a patera jaka piękna :)