Ciasto ucierane z dynią i kruszonką, delikatnie pomarańczowe, pachnące rumem i korzennymi przyprawami… Trudno oprzeć się takiemu wypiekowi, szczególnie w pięknych, jesiennych kolorach! To idealne ciasto na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pachnącego jesienią.
Ciasto ucierane z dynią – jesienny przysmak o niezwykłym aromacie i smaku
Podczas ostatnich zakupów w pobliskim sklepie wpadła mi w oko dynia, i już wtedy wiedziałam, że upiekę z niej coś wyjątkowego. Dynia, bardziej aromatyczna niż cukinia, nadaje ciastu nie tylko piękny, intensywny kolor, ale także subtelny, słodki smak. Do dzisiejszego wypieku użyłam ciemnego cukru muscovado, który dzięki swojej specyficznej, korzennej nucie dodatkowo wzbogaca smak ciasta. W połączeniu z przyprawami takimi jak cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa, tworzy to niepowtarzalny, jesienny aromat, który wypełnia cały dom.
Ciasto z dynią jest wilgotne, a dzięki kruszonce zyskuje przyjemną chrupkość. Można dodać także posiekane orzechy lub rodzynki, aby nadać mu jeszcze więcej smaku i tekstury. To doskonały deser na popołudniową kawę lub herbatę, ale równie dobrze sprawdzi się jako słodka przekąska na spotkania z przyjaciółmi.
Tym razem upiekłam ciasto z dyniowym puree. Dynię piekłam w piekarniku. Pieczona dynia ma bardziej intensywny smak i kolor przez co ciasto jest bardziej aromatyczne i pomarańczowe. Prawda, że prezentuje się cudownie! A jak smakuje! Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Składniki:
Ciasto ucierane
100 g żółtych rodzynek
50 ml rumu
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
120 g masła
220 g brązowego cukru
2 jaja
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g dyniowego musu
100 ml kwaśnej śmietany
Kruszonka
40 g mąki
100 g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
80 g masła
100 g posiekanych laskowych orzechów
Przygotowanie:
- Rodzynki namoczyć w rumie. Ja akurat miałam ciemny rum w domu. Z podanych składników zrobić kruszonkę, owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
- Utrzeć masło z cukrem. Ucierając cały czas dodawać po jednym jajku. Następnie dodać mus dyniowy, kwaśną śmietanę, przesiąknięte rumem rodzynki i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.
- W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać je do masy maślanej i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Prostokątną formę o wymiarach 18 cm x 25 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy, wygładzić powierzchnię i posypać kruszonką.
- Nastawić piekarnik na 160ºC (termoobieg) lub na grzanie góra-dół na 175ºC. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 55 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudź. Pokroić na kawałki. Smacznego!
4 komentarze
dyniowe z kruszonką.. coś nowego ;)
Polecam!
Wspaniałe :) Już sobie wyobrażam ten zapach rozchodzący się po domu w trakcie pieczenia…
Mmm, cudowne jesienne ciacho, a patera jaka piękna :)