Ciasto ucierane z dynią i kruszonką, lekko pomarańczowe, pachnące rumem i korzennymi przyprawami… Trudno się oprzeć takiemu wypiekowi w pięknych, jesiennych kolorach!
Robiąc zakupy w pobliskim sklepie wpadła mi w oko dynia i już wiedziałam, że upiekę ciasto z dynią. Dynia bardziej aromatyczna niż cukinia nadaje ciastu piękny kolor w połączeniu z brązowym cukrem. Ja dzisiaj użyłam muscavado cukier, który ma specyficzny smak jakby korzenny.
Tym razem upiekłam ciasto z dyniowym puree. Dynię piekłam w piekarniku. Pieczona dynia ma bardziej intensywny smak i kolor przez co ciasto jest bardziej aromatyczne i pomarańczowe. Prawda, że prezentuje się cudownie! A jak smakuje! Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Ciasto ucierane z dynią
na prostokątną formę 18 cm x 25 cm
Składniki:
100 g żółtych rodzynek
50 ml rumu
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
120 g masła
220 g brązowego cukru
2 jaja
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g dyniowego musu
100 ml kwaśnej śmietany
Kruszonka
40 g mąki
100 g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
80 g masła
100 g posiekanych laskowych orzechów
Rodzynki namocz w rumie. Ja akurat miałam ciemny rum w domu. Z podanych składników zrób kruszonkę, owiń w folię i włóż do zamrażalnika.
Utrzyj masło z cukrem. Ucierając cały czas dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj mus dyniowy, kwaśną śmietanę, przesiąknięte rumem rodzynki i wymieszaj łyżką.
W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj je do masy maślanej i delikatnie wymieszaj łyżką. Przełóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem, wygładź i posyp kruszonką.
Piecz ciasto dyniowe na 160ºC (termoobieg) przez 55 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź przed krojeniem.
4 komentarze
dyniowe z kruszonką.. coś nowego ;)
Polecam!
Wspaniałe :) Już sobie wyobrażam ten zapach rozchodzący się po domu w trakcie pieczenia…
Mmm, cudowne jesienne ciacho, a patera jaka piękna :)