379
Niedawno upiekłam pasztet sojowy z dodatkiem kalamata oliwek i suszonych pomidorów. Fantastyczny warzywny pasztet do chleba, który faktycznie smakował jak pasztet mięsny, ku mojemu zdziwieniu.
Przepis na pasztet pochodzi z blogu Olgi. Przekształciłam przepis na LCHF, bo ktoś mnie niedawno o taki przepis prosił. A jak już LCHF przepis to nie zawiera on glutenu. Polecam zatem pasztet wszystkim osobom na diecie bezglutenowej. Zajadałam się tym pasztetem przez kilka dni, tak mi smakował!
Przepis na pasztet sojowy z włoską nutą
Składniki:
- 400 g ziaren soi
- 300 ml bulionu, u mnie warzywnyy
- 4 cebule, średniej wielkości
- 8 ząbków czosnku
- 250 ml oliwek kalamata, u mnie w zalewie z oliwy
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju, u mnie 280 g
- 1jajko
- 50 ml mąki kokosowej
- 1 łyżka ziół prowansalskich, u mnie mrożone (bazylia, estragon, rozmaryn, tymianek, oregano)
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- sól do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Namocz soję na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień zmiel nasiona w blenderze z dodatkiem bulionu i oliwy z suszonych pomidorów.
- Cebulę i czosnek pokrój bardzo drobno i zeszklij na oliwie. Pokrój suszone pomidory jeśli są bardzo duże i dodaj do cebuli wraz z ziołami. Podsmaż przez 3 minuty.
- Przekrój oliwki na pół. Wymieszaj wszystkie składniki na pasztet, dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz wyłóż do formy wyłożonej pergaminem.
- Piecz pasztet na 160ºC (termoobieg) przez 40 minut. Wyjmij pasztet i ostudz .
2 komentarze
Właśnie wszamałem pierwszy kawałek pasztetu zrobionego według powyższego przepisu i… niebo w gębie :) do tego szpinak z czosnkiem, mozzarellą i śmietanką i mamy prawdziwą ucztę ;)
Cieszę się, że ci smakował!