409
Przepis na kalafior w sosie kokosowym polecam przede wszystkim osobom, które nie lubią kalafiora. Tak przyrządzony kalafior będzie na pewno Wam będzie smakować niż tradycyjny kalafior z tartą bułką.
Sos kokosowy doprawiłam orientalnymi przyprawami jak garam masala, tandoori masala, kmin rzymski czy kurkuma. Nie zabrakło tu świeżej kolendry, która jest nieodzownym dodatkiem a azjatyckich sosach na bazie kokosowego mleka.
Kalafior w sosie kokosowym można podawać jako wegetariańskie danie z ryżem szafranowym lub jako sos do smażonego łososia.
Przepis na kalafior
Składniki:
5-8 porcji
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona chili
- 1 kalafior, średniej wielkości
- 2 łyżki olejy arachidowego lub rzepakowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki tandoori masala
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 250 ml mleka kokosowego
- 400 ml przetartych pomidorów z puszki
- 100 ml gorącej wody (lub buljonu z kurczaka)
- 100 ml czerwonej soczewicy
- garść świeżej kolendry
- sól do smaku
Wykonanie:
- Pokrój cebulę i czosnek w kostkę, a chili w cienkie paski. Podsmaż na oleju wraz z cukrem i przyprawami.
- Dodaj mleko kokosowe, przetarte pomidory, gorącą wodę i zagotuj, po czym dodaj opłukaną soczewicę.
- Podziel kalafior na różyczki i zblanszuj w osobnym garnku przez 5 minut. Odcedź i dodaj do sosu. Gotuj sos przez około 15 minut, aż soczewica i kalafior będą miękkie. Czerwoną soczewicę gotuje się bardzo szybko i traci ona trochę na formie, ale przez to też sos jest naturalnie zagęszczony.
- Pod koniec gotowania dodaj posiekane gałązki kolendry, liście zostaw do posypania sosu przed podaniem.
5 komentarzy
pyszna propozycja ;) ja tradycyjnie kalafoira polanego bułką tartą ze stopionym masłem jem ;))
To jest nasmaczniejszy sposób na kalafiora :) Wszyscy zachwalali.
O dzięki!
Ja kalafiora lubię pod każdą postacią :) ale tak patrzę, że brakuje mi tylko kalafiora i cebuli, więc na targ i do dzieła :)
No to do dzieła Pola!
Pozdrawiam serdecznie!