No to czas na śliwki. Są takie słodkie i soczyste w tym roku… Nie mogłam się im oprzeć i oto to ciasto ucierane ze śliwkami i marcepanem. Bardzo wilgotne i mięciutkie ciasto ze śliwkami w sam raz do popołudniowej kawy.
Nigdy nie piekłam ciasta z mąki krupczatki, ale byłam zmuszona, bo gdy już inne składniki na ciasto były ze sobą wymieszane, a potem nadszedł czas na mąkę, to okazało się, że mam tylko krupczatkę… Ciasto i tak udało się, a ja do tej pory i tak nie wiem co za różnica między krupczatką, a mąką pszenną. Tak w nawiasie krupczatka to również mąka pszenna.
Przepis na ciasto ucierane ze śliwkami i marcepanem
Składniki:
na foremkę o wielkości 22 cm x 28 cm
- 100 g marcepanu
- 125 g masła, miękkiego
- 110 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka amaretto
- 2 jajka
- 170 g mąki krupczatki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ kg śliwek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka cukru pudru do posypania
Wykonanie:
- Utrzyj masło z cukrem, ekstraktem waniliowym i amaretto. Zetrzyj marcepan na tarce i dodaj do masy maślanej cały czas ucierając. Podczas ucierania dodaj jajka.
- Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy.
- Wyłóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem, wygładź i ułóż śliwki, pokrojone w ćwiartki.
- Posyp ciasto migdałowymi płatkami i piecz w piekarniku na 160ºC (termoobieg) przez 50 minut, lub do suchego patyczka.
- Ciasto najlepiej smakuje ostudzone. Posyp cukrem pudrem.
Śliwka świetnie pasuje w połączeniu z cukinią jak w tym przepisie na ciasto ucierane z cukinią i śliwką.
8 komentarzy
takie ciasta są zawsze pyszne
Masz rację Iza!
Smakowicie wygląda :)
Dziękuję!
Cudne połączenie, mniam! :)
Dzięki Ewa! Pozdrawiam serdecznie!
Takie ucierane ciasta są najsmaczniejsze :) zapraszam do siebie na deser śliwkowy ; http://mariola1975.blogspot.com/2013/08/deser-sliwkowo-czekoladowy.html
O dziękuję!