Ciasto ucierane z cukinią i śliwkami, pyszne wilgotne i naturalnie kolorowe. Uwielbiam to ciasto bo jest takie mięciutkie, lekko korzenne i wspaniale pasuje do popołudniowej kawy. U mnie poszła już pierwsza blacha, a w piekarniku dochodzi druga. Cukinia obrodziła więc pewnie jeszcze nie jedno takie ciasto z cukinią upiekę.
Ciasto pokryłam serkiem mascarpone z dodatkiem soku z limonki i cukru. Ciasto z cukinią przypomina ciasto ucierane marchewkowe. Cukinia podobnie jak marchewka są nie wyczuwalne co dziwi wiele osób, kiedy już je posmakują. Nie mam nic przeciwko warzywom w ciastach, a ostatnio kusi mnie ciasto z burakami, próbowaliście?
Przepis na ciasto ucierane z cukinią i śliwkami
Składniki:
na blaszkę 25 cm x 35 cm
- 500 ml mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki zmielonego imbiru
- 200 ml cukru
- 100 ml brązowego cukru
- 150 ml oleju
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- 100 ml jogurtu greckiego
- 500 ml startej zielonej cukinii, lekko odciśniętej
- 5 dużych śliwek
Krem mascarpone
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki cukru pudru lub wedle smaku
Wykonanie:
- Zetrzyj cukinię na tarce o dużych. Pokrój śliwki w plasterki.
- Wymieszaj suche składniki w jednej misce, a drugiej jajka, jogurt i olej. Dodaj cukinię i śliwki do mokrych składników, wymieszaj. Dodaj teraz suche składniki i lekko zamieszaj.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku na 160ºC na termoobieg przez 35 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
- Wymieszaj serek mascarpone z sokiem z limonki i cukrem pudrem i posmaruj całe ciasto.
- Przechowuj ciasto w lodówce jeśli jakimś cudem nie zostanie zjedzone od razu.
2 komentarze
…aż mnie naszła momentalnie ochota na zjedzenie takiego cuda!
Bardzo polecam!