Ciasto ucierane z cukinią i śliwkami, pyszne wilgotne i naturalnie kolorowe. Uwielbiam to ciasto bo jest takie mięciutkie, lekko korzenne i wspaniale pasuje do popołudniowej kawy. U mnie poszła już pierwsza blacha, a w piekarniku dochodzi druga.
Cukinia obrodziła więc pewnie jeszcze nie jedno takie ciasto z cukinią upiekę.
Ciasto pokryłam serkiem mascarpone z dodatkiem soku z limonki i cukru. Ciasto z cukinią przypomina ciasto ucierane marchewkowe. Cukinia podobnie jak marchewka są nie wyczuwalne co dziwi wiele osób, kiedy już je posmakują. Nie mam nic przeciwko warzywom w ciastach, a ostatnio kusi mnie ciasto z burakami, próbowaliście?
Ciasto ucierane z cukinią i śliwkami
16 porcji, prostokątna forma o wymiarach 25 cm x 35 cm
Składniki:
350 g pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki zmielonego imbiru
200 g cukru
100 g cukru trzcinowego
150 ml oleju
3 duże jajka
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
100 ml jogurtu greckiego
300 g startej zielonej cukinii, lekko odciśniętej
5 śliwek
Krem mascarpone
250 g mascarpone
1 łyżka soku z limonki
3 łyżki cukru pudru lub wedle smaku
Zetrzyj cukinię na tarce o dużych. Pokrój śliwki w plasterki. Wymieszaj suche składniki w jednej misce, a drugiej jajka, jogurt i olej. Dodaj cukinię i śliwki do mokrych składników, wymieszaj. Dodaj teraz suche składniki i lekko zamieszaj.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku na 160ºC na termoobieg przez 35 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Wymieszaj serek mascarpone z sokiem z limonki i cukrem pudrem i posmaruj całe ciasto.
Przechowuj ciasto w lodówce jeśli jakimś cudem nie zostanie zjedzone od razu.
2 komentarze
…aż mnie naszła momentalnie ochota na zjedzenie takiego cuda!
Bardzo polecam!