Ciasto z cynamonem, super proste i bardzo smaczne. Jeśli lubicie cynamon, cynamonowe bułeczki, to to ciasto przypadnie Wam do smaku. Ciasto z cynamonem typu kladdkaka to szwedzkie ciasto, które przypomina ślimaczki z cynamonem.
Przyrządzenie tego ciasta zajmuje niewiele czasu. To ciasto jest gotowe w 30 minut, idealne do niedzielnej kawki. Zjedliśmy je jeszcze ciepłe, ciesząc się słonecznymi promieniami, może już ostatnimi. Robi się coraz chłodniej. Nie chce mi się wierzyć, że to już prawie dwa miesiące jak wróciłam z urlopu. Z chęcią bym pojechała znowu do jakieś gorącej destynacji. Październik jeszcze jak cię mogę, ale listopad to najgorszy miesiąc. Mam jednak na niego sposób. Będę piec jak szalona!
Ciasto z cynamonem
10 porcji, forma o średnicy 23 cm
Składniki:
150 g masła
3 jajka
180 g pszennej mąki
1 łyżeczka kardamonu, grubo mielonego
180 g cukru
szczypta soli do smaku
Nadzienie cynamonowe
25 g masła
1½ łyżki cynamonu
3 łyżki cukru
cukier perłowy do posypania
Rozpuścić masło w rondelku. Zdjąć z kuchni i przestudzić. Dodać jajka do masła i wymieszać. W misce wymieszać mąkę z cukrem, solą i kardamonem. Dodać suche składniki do masy maślanej i wymieszać szpatułką na jednolitą masę.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Najlepiej lekko zwilżyć papier, zgnieść i wyprostować. Papier będzie miękki i bez problemu zostanie w formie. Wlać ciasto na dno.
W rondelku rozpuścić masło z cukrem i cynamonem. Polać ciasto nadzieniem, posypać cukrem perłowym i wstawić do piekarnika, nagrzanego na 200ºC. Piec ciasto przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika ostudzić. Ciasto będzie jeszcze „dochodzić”. Ostudzone ciasto podzielić na 10 kawałków. Smacznego!