…Tak, tak! Dzisiaj Szwedzi świętują dzień cynamonki. W moim domu pachnie świeżo upieczonymi cynamonkami. Jestem prawie odurzona cynamonem, ale zadość tradycji uczyniłam. Cynamonki i cynamonowe espresso to jest to! Takie słodkie bułeczki to wypiek na jeden dzień. Uwielbia je cała rodzina.
Dzień cynamonki obchodzimy w Szwecji od ponad 40 lat. Przepis na cynamonki znajdziecie praktycznie na każdej paczce pszennej mąki. Nic dziwnego! Jest to najpopularniejszy szwedzki wypiek. Pamiętam jak moja rodzina w Polsce byla zachwycona kiedy po raz piewrszy upiekłam bułeczki z cynamonem. Nie zdradzę ile lat temu to było ale bardzo dawno. Od tego czasu piecze je moja cała rodzina. Jak widać popularność cynamonek urosła i zagranicą.
Dzisiaj upiekłam najbardziej tradycyjne cynamonki z cukrem perłowym, niezbyt duże bułeczki, cudownie wypieczone i cynamonowe. Uwielbiam drożdżowe wypieki, a Wy? Taka słodka bułeczka do popołudniowej kawki to sama rozkosz dla podniebienia.
Cynamonki
20 bułeczek
Składniki:
25 g drożdży
300 ml mleka
90 g cukru
60 g masła, miękkiego
600 g mąki
szczypta soli
1 jajko do posmarowania
Nadzienie cynamonowe
50 g masła, miękkie
2 łyżki cynamonu
90 g cukru
cukier perłowy do posypania
Drożdzę rozpuść w podgrzanym mleku. Odważ mąkę i cukier do misy miksera. Wlej rozczyn, dodaj sól i zarób elastyczne ciasto. Następnie dodaj po kawałku miękkiego masła i zarabiaj tak długo aż ciasto wchłonie całe masło. Przykryj mise folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut.
Wymieszaj wszystkie składniki na nadzienie. Rozwałkuj wyrośnięte drożdżowe na placek o grubości 0,5 cm. Posmaruj nadzieniem i zroluj. Pokrój roladę na kawałki o grubości 2 cm. Układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp perłowym cukrem. Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz cynamonki przez około 10 – 12 minut. Upieczone bułeczki ostudź na metalowej kratce. Smacznego!
2 komentarze
Super cynamonowe rollsy ;)
Dziękuję!