543
Dzisiaj pierwszy adwent. Właśnie zapaliliśmy pierwszą świeczkę i popijamy kawkę, do której upiekłam szafranowe bułeczki z rumem. Szafran, rum, rodzynki i prażone migdały… tak, już świątecznie!
Szafranowe bułeczki to nieodzowny wypiek świąt Bożego Narodzenia w Szwecji. Na szwedzkich blogach roi się od przeróżnych szafranowych wypieków, ale bułeczki czy szafranowe wieńce zdecydowanie dominują.
Przepis na szafranowe bułeczki z rumem
Składniki:
na 30 szafranowych bułeczek
- 50 g drożdży, świeże
- 100 g masła,
- 550 ml mleka
- 1 g szafranu, zmielonego
- 200 g twarogu, z wiaderka
- 150 ml cukru
- szczypta soli
- 1 kg mąki pszennej, 2 łyżki odsyp do podsypania
Nadzienie
- 250 ml uprażonych migdałów
- 250 ml rodzynek
- 150 g masła, miękkiego
- 300 ml cukru
- 50 ml rumu
Dodatkowo do posmarowania
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Wykonanie:
- Rozpuścić masło z szafranem. Dodaj mleko i cukier. Gdy mieszanka osiągnie temperaturę 37ºC rozpuść w niej pokruszone drożdże.
- Umieścić w misce mąkę, a następnie mokre składniki. Wyrabiaj elastyczne ciasta przez 5 minut, następnie dodaj sól. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez 10 minut, przykryj ściereczką lub folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłym miejscu.
- Pokrój migdały w plasterki, a rodzynki zalej rumem na 15 minut. Utrzyj masło z cukrem, dodaj migdały i rodzynki.
- Wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj w prostokąt. Na połowę ciasta wyłóż nadzienie, a następnie przykryj drugą połowę. Zroluj, a następnie rozwałkuj w prostokąt.
- Pokrój ciasto w paski o grubości 2 cm i uformuj plecioną bułeczkę. Ułóż szafranowe bułeczki w papierowych papilotkach i pozostaw do wyorśnięcia na 20 minut. Posmaruj rozmąconym w mleku jajkiem i piecz na 225 °C (termoobieg) przez 12 minut.
10 komentarzy
Bułeczki w takim podaniu są nie tylko przepyszne, ale zarazem bardzo atrakcyjne wizualnie. Nie zapomnijmy też, iż są o wiele zdrowszą alternatywą dla tych możliwych do kupienia w przeciętnym sklepie. Dlatego bardzo fajnie, że w Internecie pojawiają się przepisy takie jak ten!
Dziękuję!
cudne są
Dzikuję Iza.
Mmm, wyglądają pysznie :)
W tym roku chcę zrobić swoje pierwsze szafranowe bułeczki :)
Upiecz koniecznie! Bardzo polecam!
Mogę sobie wyobrazić jakie było pyszne! bardzo zachęcające zdjęcia:)
Dziękuję
Wyglądają wspaniale, że aż chce się sięgnąć po jedną :)
Dziękuję