Dzisiaj pierwsza niedziela adwentowa! Wreszcie mogę świętować! Cieszę się niezmiernie, bo wreszcie mam porządek w dużym pokoju. Pokój świeżo wymalowany i wytapetowany. Meble, które już „przyjechały” stoją na swoim miejscu, reszta dotrze w przyszłym tygodniu. Pokój, który w końcu będę mogła nazwać salonem. Dzisiaj wybieram się do miasta na poszukiwanie dekoracji i obrazów. Upatrzyłam sobie parę rzeczy, poza tym chce stworzyć coś własnoręcznie…zawładnęła mną artystyczna wena.
A dzisiaj w kuchni roznosi się przyjemna woń szafranu i wanilii. Upiekłam szafranowe bułeczki nadziewane waniliowym kremem. Słodkie szafranowe bułeczki czy inne szafranowe wypieki to szwedzkie tradycyjne wypieki podczas Adwentu i Świąt Bożego Narodzenia. Wypiekam szafranowo na możliwe sposoby. Szafranowe scones czy lussekatter poznaliście już wcześniej. Dzisiaj kolej na szafranowe bułeczki nadziewane pysznym waniliowym kremem.
Szafranowe bułeczki z waniliowym kremem
Składniki:
na 20 bułeczek
Ciasto drożdżowe szafranowe
½ g szafranu, grubo zmielonego
350 ml mleka
25 g drożdży
1 jajko
szczypta soli
80 g cukru
75 g masła, miękkiego
½ łyżeczki zgniecionego kardamonu
około 700 g pszennej mąki
Waniliowy krem
6 żółtek
130 g cukru pudru + 2 łyżki do posypania
30 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
½ łyżeczki nasion wanilii
375 ml mleka
30 g masła
Rozetrzyj szafran z 1 łyżeczką cukru. Podgrzej lekko mleko, dodaj drożdże, a następnie szafran, jajko, resztę cukru, kardamon i mąkę. Zarób gładkie ciasto, a na koniec dodaj po kawałku miękkiego masła.Ciasto będzie bardzo puszyste.Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłym miejscu.
W tym czasie ugotuj waniliowy krem. Wymieszaj żółtka, cukier i mąkę kukurydzianą razem z zimnym mlekiem w małym garnku o grubym dnie. Wyskrobać nasiona wanilii z jednej laski i dodaj do mieszanki. Zacznij gotować krem stale mieszając, kiedy krem zacznie gęstnieć przykręć ogień i gotuj jeszcze przez minutę. Gotowy krem odstaw na bok aby troszkę się ochłodził, po czym dodaj masło i mieszaj do jego całkowitego wchłonięcia. Przykryj garnek pokrywką i ostudź krem. Krem jest dosyć gęsty, ale taki ma być, aby nie wypłynął podczas wypiekania bułeczek.
Gotowe ciasto podziel na 20 równych kawałków, u mnie około 60 gram każdy. Nadziej obficie waniliowym kremem, uformuj okrągłe bułeczki i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Piecz bułeczki na złoty kolor w piekarniku włączonym na termoobieg i 200ºC przez około 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź na metalowej kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Szafranowe bułeczki smakują najlepiej jak tylko lekko ostygną, a w środku są jeszcze ciepłe. Wtedy waniliowy krem jest również płynny.
6 komentarzy
wspaniałe, chyba robię z serem, będą dobre?
Alż one muszą być pyszne!
Mmmmmm, śliczne i na dodatek na pewno przepyszne :-)
Hmmm!
Kupiłaś mnie tym kremem :) Musiały smakować bajecznie :)
ale pysznie wyglądają