Już myślałam, że niedziela obejdzie się bez ciasta. Zrobiło się tak pięknie, ciepło i słonecznie, że nic mi się nie chciało oprócz siedzenia na leżaku. Jednak w końcu nabrałam ochoty na drożdżowe i upiekłam kardamonowe drożdżówki z amerykańską borówką. Takie najprostsze, z kruszonką, mięciutkie w środku, a z wierzchu mocno wypieczone.
Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta. Podczas pieczenia roznosi się po całym domu. Zawsze mam ochotę na ciasto drożdżowe lub drożdżówki. Słodkie drożdżówki wypiekam dość często. Są to spore ilości, bo cała rodzinka je lubi. Najczęściej są to wypieki z sezonowymi owocami. W tym roku piekłam drożdżówki z porzeczkami. Kiedy pojawiła się borówka amerykańska to postanowiłam dodać ją do drożdżówek.
Jak wspomniałam wyżej drożdżówki sa dobrze wypieczone. Te upiekłam z kruszonką na wzór cynamonowych bułeczek. Zamiast cynamonowego nadzienia posypałam ciasto kruszonką i borówkami, po czym zwinęłam w rulon i pokroiłam na kawałki. Nic trudnego, a drożdżówki są przepyszne, zwłaszcza te jeszcze ciepłe. U nas takie słodkości nigdy nie doczekają następnego dnia! Też tak macie?
Kardamonowe drożdżówki
16 sztuk
Składniki:
500 g pszennej mąki
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
120 g cukru
80 g masła
250 ml mleka
200 g borówki amerykańskiej
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
1 jajko do posmarowania
Kruszonka
30 g masła, zimnego
50 g cukru
60 g pszennej mąki
Masło rozpuść w małym rondelku. Do rozpuszczonego masła dodaj mleko, aby się lekko ociepliło. Następnie dodaj pokruszone drożdże . Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Odważ mąkę i cukier do misy miksera, wlej rozczyn i zacznij zarabiać ciasto. Kiedy drożdże się połączą z mąką, dodaj sól i kardamon. Zarabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Z podanych składników zrób kruszonkę, rozcierając składniki palcami. Posyp rozwałkowane ciasto połową kruszonki i borówkami. Zwiń w rulon i pokrój na kawałki o grubości 2 cm.
Przygotuj blaszkę z piekarnika i przykryj papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 250ºC. Układaj drożdżówki, lekko spłaszczając ręką. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp resztą kruszonki. Wstaw drożdżówki do piekarnika i piecz przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz jeszcze przez 10 minut. Drożdżówki powinny być rumiane i dobrze wypieczone, a środku puszyste. Wyjmij na metalową kratkę i ostudź. Smacznego!
1 comment
Takie spontany to ja lubię ;)