Już myślałam, że niedziela obejdzie się bez ciasta. Zrobiło się tak pięknie, ciepło i słonecznie, że nic mi się nie chciało oprócz siedzenia na leżaku. Jednak w końcu nabrałam ochoty na drożdżowe i upiekłam kardamonowe drożdżówki z amerykańską borówką. Takie najprostsze, z kruszonką, mięciutkie w środku, a z wierzchu mocno wypieczone.
Obłędny smak drożdżowego ciasta – kardamonowe drożdżówki z borówką
Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta. Podczas pieczenia roznosi się po całym domu. Zawsze mam ochotę na ciasto drożdżowe lub drożdżówki. Słodkie drożdżówki wypiekam dość często. Są to spore ilości, bo cała rodzinka je lubi. Najczęściej są to wypieki z sezonowymi owocami. W tym roku piekłam drożdżówki z porzeczkami. Kiedy pojawiła się borówka amerykańska to postanowiłam dodać ją do drożdżówek.
Jak wspomniałam wyżej drożdżówki sa dobrze wypieczone. Te upiekłam z kruszonką na wzór cynamonowych bułeczek. Zamiast cynamonowego nadzienia posypałam ciasto kruszonką i borówkami, po czym zwinęłam w rulon i pokroiłam na kawałki. Nic trudnego, a drożdżówki są przepyszne, zwłaszcza te jeszcze ciepłe. U nas takie słodkości nigdy nie doczekają następnego dnia! Też tak macie?
Lubię drożdżowe wypieki za prostotę i łatwe wykonanie. Mimo, że ciasto musi wyrosnąć co zajmuje trochę czasu to jest on skompensowany krótkim czasem pieczenia. Drożdżowe nie może się nie udać ale ważne jest aby płyn, w którym trzeba rozpuścić drożdże nie był za gorący. Odpowiednia temperatura to tak zwana pokojowa. Poza tym trzeba ciasto dobrze wyrobić do pojawienia nitek glutenu.
Korzystając z tych prostych wskazówek ciasto drożdżowe na pewno Wam się uda. Możecie z niego upiec ciasto drożdżowe lub te słodkie kardamonowe drożdżówki z borówką i kruszonką.
Składniki:
Ciasto drożdżowe
500 g pszennej mąki
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
120 g cukru
80 g masła
250 ml mleka
200 g borówki amerykańskiej
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
1 jajko do posmarowania
Kruszonka
30 g masła, zimnego
50 g cukru
60 g pszennej mąki
Przygotowanie:
- Masło rozpuścić w małym rondelku. Do rozpuszczonego masła dodać mleko, aby się lekko ociepliło. Następnie dodać pokruszone drożdże . Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odważyć mąkę i cukier do misy miksera, wlać rozczyn i zarobić ciasto. Kiedy drożdże się połączą z mąką, dodać sól i kardamon. Zarabiać ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta.
- Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Z podanych składników zrobić kruszonkę, rozcierając składniki palcami. Posypać rozwałkowane ciasto połową kruszonki i borówkami. Zwinąć w rulon i pokroić na kawałki o grubości 2 cm.
- Przygotować blaszkę z piekarnika i przykryć papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik na 250ºC. Układać drożdżówki, lekko je spłaszczając ręką.
- Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać resztą kruszonki. Wstawić drożdżówki do piekarnika i piecz przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez 10 minut. Drożdżówki powinny być rumiane i dobrze wypieczone, a środku puszyste. Studzić na metalowej kratce. Smacznego!
1 Komentarz
Takie spontany to ja lubię ;)