Cynamonowe bułeczki z kardamonem… Ulubione słodkie bułeczki moich dzieci, upieczone na ich życzenie. Tym razem wzbogaciłam przepis o kardamon. Kardamon i cynamon, więc możecie sobie wyobrazić jak aromatyczne były te bułeczki. Były! Niestety tak pyszne bułeczki idą u mnie jak woda, a jeszcze ciepłe smakują najlepiej! Piekłam je już dwa razy pod rząd i wciąż cieszą się wielkim popytem. Pewnie będzie i trzecie podejście…
Przepis na cynamonowe bułeczki z kardamonem
Składniki:
na 24 bułeczki
Ciasto drożdżowe
- 1 łyżka nasion kardamonu
- ½ l mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g masła, miękkie
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 700 – 750 g mąki
Nadzienie cynamonowe
- 200 g masła, miękkie
- 80 g brązowego cukru
- 2 łyżki cynamonu
- jajko do posmarowania
- 2 łyżki golden syropu + 2 łyżki wody do posmarowania
- cukier wymieszany z kardamonem do posypania
Szwedzkie cynamonowe bułeczki to prawdziwa przyjemność w pieczeniu. Rozpuść drożdże w mleku razem z cukrem. Dodaj zgniecione w moździerzu nasiona kardamonu i część mąki. Resztę mąki dosypuj w trakcie wyrabiania ciasto. Ciasto będzie lekko zbite ale elastyczne. Dodaj teraz miękkie masło i szczyptę soli i wyrób ciasto do puszystego efektu. Teraz ciasto będzie tak puszyste jak miękka gąbka. Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 3 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy, żeby wyszło z niego powietrze. Znowu pozostaw pod przykryciem do wyrastania, tez na 30 minut. Powtórz składanie ciasto i daj mu odpocząć 10 minut. Podziel ciasto na pół i rozwałkuj na dwa prostokątne placki grubości 1cm.
Przygotuj nadzienie, ucierając lekko masło z cukrem i cynamonem. Rozsmaruj po pół nadzienia na każdym placku i zroluj. Pokrój na 2 cm grubości krążki i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Pozostaw do wyrośnięcia na 10 minut.
Piecz cynamonki na 200ºC przez 10- 12 minut. Jeśli masz termoobieg piecz dwie blachy na raz. Upieczone i gorące bułeczki posmaruj rozpuszczonym w wodzie golden syropem i posyp cukrem wymieszanym z kardamonem.
22 komentarze
Zawsze jak się piecze bułeczki w domu unosi się taki słodki zapach:) To cheba jeden z argumentów za tym, aby samemu robić słodkości, a nie tylko kupować w cukierni:)
http://zycienienabogato.blogspot.com/
Mówiąc szczerze jedyne słodycze ,które kupuję to różnego rodzaju czekolady i głównie do wypieków…
Bardzo apetyczne Gosiu.
Uwielbiam je!
Dziękuję Aniu!
Jeśli z cynamonem, to jestem kupiona :)
No pewnie , że z cynamonem!
takie bułeczki bardzo lubię
Nigdy się nie nudzą!
What a sweet treat! Looks delicious!
Thanks Pamela! My favorite coffe buns!
To zdecydowanie moje ulubione bułeczki! Robiłam je już wielokrotnie według podobnej receptury. Patrząc na te zdjęcia nabrałam ochoty na szwedzką fikę ;)
No tak numer jeden!
Smakowicie zakręcone!
Takie zakręcenie to ja lubie najbardziej :D
omnomn… dla mnie bomba!!!
zapisuję i będę piekła :) i to chyba jeszcze dziś :D
Polecam!
bułeczki w piecu, już nie mogę się doczekać :) po zapachu już wiem, że to bardzo źle, że dopiero teraz je piekę :)
Super!
Robię takie bułeczki , ale nie dodawałam kardamonu i nie wiedziałam ,że nazywają się szwedzkie.
Bardzo lubie drożdżowe ciasta.
Tak, cynamonki rodem ze Szwecji!
Śliczne te bułeczki! Pyszności <3