Słodkie cynamonki z jagodami

Szwedzkie, słodkie bułeczki cynamonowe przeszły u mnie ostatnio metamorfozę. Tym razem upiekłam cynamonki z jagodami.

Do wypieku tego typu bułeczek mam mój wypróbowany przepis, który lekko zmodyfikowałam, a mianowicie dodałam więcej cukru i tłuszczu, no i oczywiście te cudowne w smaku jagody. Te słodkie bułeczki to typowy letni wypiek. Nawet jeśli mam mrożone jagody to jednak wolę zrobić jagodowy sernik na zimno.

Cynamonki z jagodami

28 sztuk

Składniki:

50 g drożdży, świeżych

550 – 600 ml ciepłego mleka

100 g roztopionego masła

180 g cukru

1 łyżeczka soli

900 – 1000 g mąki

Nadzienie

100 g masła

150 g cukru

1 łyżka cynamonu

500 g świeżych jagód

6 łyżek cukru perłowego

1 jajko do posmarowania

Roztop masło. Pokrusz drożdże z cukrem w misce i zalej ciepłym  mlekiem. Dodaj mąkę po trochu i sól. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, 15 minut mechanicznie. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.

Wyłóż ciasto i podziel na dwie części. Rozwałkuj na dwa prostokąty. Wymieszaj składniki na nadzienia i rozsmaruj na plackach. Posyp równomiernie jagodami, a następnie zwin w rulon i podziel na krążki o grubości 2 cm.

Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej pergaminem. Niech jeszcze porosną ze 30 minut. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp perłowym cukrem. Piecz cynamonki z jagodami w temperaturze 250º C, termoobieg, około 10 minut.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *