Szwedzkie, słodkie bułeczki cynamonowe przeszły u mnie ostatnio metamorfozę. Tym razem upiekłam cynamonki z jagodami.
Do wypieku tego typu bułeczek mam mój wypróbowany przepis, który lekko zmodyfikowałam, a mianowicie dodałam więcej cukru i tłuszczu, no i oczywiście te cudowne w smaku jagody. Te słodkie bułeczki to typowy letni wypiek. Nawet jeśli mam mrożone jagody to jednak wolę zrobić jagodowy sernik na zimno.
Cynamonki z jagodami
28 sztuk
Składniki:
50 g drożdży, świeżych
550 – 600 ml ciepłego mleka
100 g roztopionego masła
180 g cukru
1 łyżeczka soli
900 – 1000 g mąki
Nadzienie
100 g masła
150 g cukru
1 łyżka cynamonu
500 g świeżych jagód
6 łyżek cukru perłowego
1 jajko do posmarowania
Roztop masło. Pokrusz drożdże z cukrem w misce i zalej ciepłym mlekiem. Dodaj mąkę po trochu i sól. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, 15 minut mechanicznie. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyłóż ciasto i podziel na dwie części. Rozwałkuj na dwa prostokąty. Wymieszaj składniki na nadzienia i rozsmaruj na plackach. Posyp równomiernie jagodami, a następnie zwin w rulon i podziel na krążki o grubości 2 cm.
Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej pergaminem. Niech jeszcze porosną ze 30 minut. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp perłowym cukrem. Piecz cynamonki z jagodami w temperaturze 250º C, termoobieg, około 10 minut.
2 komentarze
ale fajnie wyglądają :)
Ale pyszna propozycja do 4-tego wydania Jagodowo Nam!:)
Dziękuję Ci za udział:)