Szybkim pomysłem na deser są pieczone gruszki z kruszonką. Bardzo lubię gruszki, zwłaszcza gruszki karmelizowane, czyli pieczone gruszki w miodzie. Ten deser nie wymaga specjalnych umiejętności. Gruszki wystarczy przekroić na pół, wydrążyć gniazdka, polać miodem lub golden syropem i piec w piekarniku.
Ale to jeszcze nie wszystko! Takie gruszki z piekarnika smakują jeszcze lepiej posypane kruszonką z płatków owsianych i bakalii. Gorące, pieczone owoce podaję zazwyczaj do lodów. To prawdziwy rarytas. Jeśli Nie lubicie gruszek, to możecie wybrać inne owoce jak jabłka lub brzoskwinie, a nawet banany. Spróbujcie przyrządzić deser na niedzielę,zaparzcie kawę w filiżance z Home and Passion, a na pewno nie pożałujecie!
Pieczone gruszki
6 porcji
Składniki:
3 gruszki
4 łyżki miodu
1 łyżka masła
30 g płatków owsianych
50 g orzechów włoskich
30 g suszonej żurawiny lub rodzynek
20 g migdałów
1 mały granat
Rozpuść masło i miód na patelni. Gruszki przekrój na pół, wydrąż gniazdka i ułóż na patelni miąższem do dołu. Smaż powoli przez 5 minut, po czym odwróć na drugą stronę i smaż przez 2 minuty. Przełóż gruszki do żaroodpornego naczynia. Na patelnię wrzuć owsiane płatki, posiekane orzechy, migdały i suszoną żurawinę. Wymieszaj z miodem, tłuszczem i sokiem z gruszek. Posyp kruszonką gruszki i piecz w nagrzanym na 180ºC piekarniku przez 10 minut. Lekko przestudzone gruszki podaj z lodami lub sosem waniliowym.
4 komentarze
Wypróbowałam przepis i jestem zachwycona! Gruszki wyszły przepyszne! Całej mojej rodzinie bardzo smakowały i dzieci pytały kiedy znowu będą. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Zaskoczyły mnie smakiem. Wcześniej zapiekałam tylko jabłka i nawet nie pomyślałam, że tak samo mogę przyrządzić gruszki. Ja podałam je z lodami śmietankowymi. Następnym razem wypróbuję przepis z innymi owocami :-)
Super zdrowy deser ;)
Uwielbiam gruszki!! Muszę to zrobić :D pomysł na walentynkowy weekend gotowy :D
Polecam!