Pieczone gruszki z kruszonką

Szybkim pomysłem na deser są pieczone gruszki z kruszonką.  Bardzo lubię gruszki, zwłaszcza gruszki karmelizowane, czyli pieczone gruszki w miodzie. Ten deser nie wymaga specjalnych umiejętności. Gruszki wystarczy przekroić na pół, wydrążyć gniazdka, polać miodem lub golden syropem i piec w piekarniku.

pieczonegruszki_przepis_codojedzenia

Ale to jeszcze nie wszystko! Takie gruszki z piekarnika smakują jeszcze lepiej posypane kruszonką z płatków owsianych i bakalii. Gorące, pieczone owoce podaję zazwyczaj do lodów. To prawdziwy rarytas. Jeśli Nie lubicie gruszek, to możecie wybrać inne owoce jak jabłka lub brzoskwinie, a nawet banany. Spróbujcie przyrządzić deser na niedzielę,zaparzcie kawę w filiżance z Home and Passion, a na pewno nie pożałujecie!

pieczonegruszki_kruszonka_orzechy_codojedzenia

Pieczone gruszki

6 porcji

Składniki:

3 gruszki

4 łyżki miodu

1 łyżka masła

30 g płatków owsianych

50 g orzechów włoskich

30 g suszonej żurawiny lub rodzynek

20 g migdałów

1 mały granat

Rozpuść masło i miód na patelni. Gruszki przekrój na pół, wydrąż gniazdka i ułóż na patelni miąższem do dołu. Smaż powoli przez  5 minut, po czym odwróć na drugą stronę i smaż przez 2 minuty. Przełóż gruszki do żaroodpornego naczynia. Na patelnię wrzuć owsiane płatki, posiekane orzechy, migdały i suszoną żurawinę. Wymieszaj z miodem, tłuszczem i sokiem z gruszek. Posyp kruszonką gruszki i piecz w nagrzanym na 180ºC piekarniku przez 10 minut. Lekko przestudzone gruszki podaj z lodami lub sosem waniliowym.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *