Hej, hej! Niedziela zbliża się ku końcowi! Pora więc na deser. Jakby nie było ciasto na niedzielę to słodka konieczność. Upiekłam cobbler z rabarbarem i truskawkami. Do ciasta dodałam również marcepan. Właśnie zauważyłam, że mam w lodówce kawałek marcepanu już troszkę przyschniętego. Wystawiłam go na słońce i od razu zmienił konsystencję idealną do obróbki. Uwielbiam marcepan w cieście. Zawsze kupuję ten co zawiera tylko cukier i migdały, jak najwięcej migdałów, a jak mam czas to robię sama.
Cobbler to owoce zapiekane pod ciastem. Pamiętacie może przepis cobbler z jabłkami…Cobbler skradł moje serce i piekę go często. To ciasto można jeść na ciepło z lodami lub wystudzone z sosem waniliowym. Cobbler z rabarbarem i truskawkami to typowe ciasto na lato. Sezon na rabarbar trwa, na truskawki już powoli się zaczyna…W tym roku będzie urodzaj na owoce. Odwiedziłam wczoraj przyjaciółkę. U niej na ogrodzie wszystkie owocowe drzewa uginają się od owoców.
Cobbler z rabarbarem i truskawkami
Składniki:
8-10 porcji
forma prostokątna 25 cm x 30 cm
500 g truskawek
400 g rabarbaru
150 g cukru
3 łyżki ziemniaczanej mąki
Ciasto marcepanowe
250 g marcepanu
60 g cukru
125 g masła
1 duże jajko
¼ łyżeczki waniliowej pasty
170 g pszennej mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli, u mnie również masło solone
125 ml mleka
50 g migdałów pokrojonych w słupki
Nastaw piekarnik na 175ºC. Rabarbar obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Wsyp do formy. Truskawki odszypułkój i przepkrój na pół lub na ćwiartki jak są bardzo duże. Posyp owoce ziemniaczaną mąką wymieszaną z cukrem i lekko przepmieszaj. Rozprowadź równomiernie w formie. Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Rozdrobnij marcepan i zmiksuj z cukrem. Następnie dodaj kawałki masła i znowu zmiksuj. Dodaj jajko, waniliową pastę i zmiksuj jeszcze raz. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do masy maślanej na przemian z mlekiem. Mieszaj szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta. Rozprowadź ciasto na owocach i posyp migdałami. Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz cobbler przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij upieczone ciasto, przestudź 20 minut i podaj z lodami. Smacznego!
7 komentarzy
Jestem bardzo ciekawa jak smakuje, bo wygląda niezwykle ciekawie :)
Na pewno by Ci smakowało. dla mnie wszystko z migdałami jest dobre!
Świetnie wygląda :) Bardzo fajny przepis
Ciasto na niedzielę musi być. Z truskawkami też, bo mamy sezon. Wygląda super smakowicie
Sezon na truskawki jak nigdy! Jedyne owoce, które lubią kiedy jest sucho!
Dziękuję!
Jutro spróbuje sama takie zrobić.