Cobbler z rabarbarem, truskawkami i marcepanem

Hej, hej! Niedziela zbliża się ku końcowi! Pora więc na deser. Jakby nie było ciasto na niedzielę to słodka konieczność. Upiekłam cobbler z rabarbarem i truskawkami. Do ciasta dodałam również marcepan. Właśnie zauważyłam, że mam w lodówce kawałek marcepanu już troszkę przyschniętego. Wystawiłam go na słońce i od razu zmienił konsystencję idealną do obróbki. Uwielbiam marcepan w cieście. Zawsze kupuję ten co zawiera tylko cukier i migdały, jak najwięcej migdałów, a jak mam czas to robię sama.

cobbler z rabarbarem i truskawkamiprzepis na cobbler z rabarbarem

Cobbler to owoce zapiekane pod ciastem. Pamiętacie może przepis cobbler z jabłkami…Cobbler skradł moje serce i piekę go często. To ciasto można jeść na ciepło z lodami lub wystudzone z sosem waniliowym. Cobbler z rabarbarem i truskawkami to typowe ciasto na lato. Sezon na rabarbar trwa, na truskawki już powoli się zaczyna…W tym roku będzie urodzaj na owoce. Odwiedziłam wczoraj przyjaciółkę. U niej na ogrodzie wszystkie owocowe drzewa uginają się od owoców.

przepis na cobbler

Cobbler z rabarbarem i truskawkami

Składniki:

8-10 porcji

forma prostokątna  25 cm x 30 cm

500 g truskawek

400 g rabarbaru

150 g cukru

3 łyżki ziemniaczanej mąki

Ciasto marcepanowe

250 g marcepanu

60 g cukru

125 g masła

1 duże jajko

¼ łyżeczki waniliowej pasty

170 g pszennej mąki

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli, u mnie również masło solone

125 ml mleka

50 g migdałów pokrojonych w słupki

ciasto z rabarbarem

Nastaw piekarnik na 175ºC. Rabarbar obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Wsyp do formy. Truskawki odszypułkój i przepkrój na pół lub na ćwiartki jak są bardzo duże. Posyp owoce ziemniaczaną mąką wymieszaną z cukrem i lekko przepmieszaj. Rozprowadź równomiernie w formie. Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Rozdrobnij marcepan i zmiksuj z cukrem. Następnie dodaj kawałki masła i znowu zmiksuj. Dodaj jajko, waniliową pastę i zmiksuj jeszcze raz. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do masy maślanej na przemian z mlekiem. Mieszaj szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta. Rozprowadź ciasto na owocach i posyp migdałami. Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz cobbler przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij upieczone ciasto, przestudź 20 minut i podaj z lodami. Smacznego!

 

SparaSpara

SparaSpara

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.