Babka majonezowa z ananasem i bananami stała się jednym z moich ulubionych przepisów na ciasto z dnia na dzień. Przez dłuższy czas myślałam o tym, jak zaskakujące musi być połączenie smaków w babce majonezowej z dodatkiem ananasa i bananów. Długo zastanawiałam się nad tym wypiekiem i w końcu odważyłam się spróbować upiec babkę z dodatkiem dobrej jakości majonezu.
Każdy kęs to wyjątkowa podróż po tropikalnych smakach – babka majonezowa z ananasem i bananami!
Babka majonezowa to nietypowe ciasto ucierane, któremu wreszcie postanowiłam dać szansę. Gdy w końcu upiekłam je zostałam mile zaskoczona smakiem i konsystencją. Okazało się, że majonez doskonale komponuje się z owocami, nadając ciastu wyjątkową wilgotność i delikatność. Po tym doświadczeniu moje podejście do tego rodzaju wypieku uległo radykalnej zmianie. na pewno upiekę je jeszcze nie jeden raz.
Ananas, banany, majonez – trzy składniki, tysiące wrażeń smakowych!
Oprócz soczystego ananasa i słodkich bananów znajdziecie w tym przepisie orzechy pekan, która nadaje dodatkowego smaku temu wykwintnemu ciastu.
Najbardziej jednak zadziwił mnie fakt, że majonez jest w ogóle niewyczuwalny w tym cieście. Z drugiej strony myśląc o składzie dobrego majonezu, to zawiera on przecież jajka i olej – składniki, które często używa się do słodkich wypieków. Często piekę ciasto na oleju, jeśli akurat mam zabrakło mi masła w domu. Takie ciasto jest równie smaczne i wilgotne jak ciasto pieczone na maśle.
Ta wyjątkowo smakowita babka majonezowa to rezultat połączenia słodkiego banana z ananasem. Jedna porcja zachęca do kolejnej.
Składniki:
225 g mąki pszennej
½ łyżeczka proszku do pieczenia
½ sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
¼ łyżeczki gałki muszkatałowej
100 g cukru
100 g cukru trzcinowego
200 g majonezu
1 duże jajko
1 łyżka waniliowego ekstraktu
2 banany, około 160 g
250 g pokrojonego ananasa z sokiem
80 g orzechów pekan lub włoskich
cukier puder do posypania
Nadzienie z serka
200 g kremowego serka, np łaciate
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Nastawić piekarnik na 180ºC. Foremkę z kominkiem natłuścić i oprószyć mąką.
- W dużej misce wymieszać razem mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. W osobnej misce rozgnieć banany. Dodać oba rodzaje cukru, majonez, jajko, ekstrakt waniliowy oraz rozdrobniony ananas z sokiem z puszki i dokładnie wymieszaj.
- Wlać mokre składniki do mieszanki suchych składników i za pomocą szpatułki dokładnie połączyć masę. Na koniec dodać posiekane orzechy. Wyłożyć ciasto do wcześniej przygotowanej formy.
- W osobnym naczyniu wymieszać serek z jajkiem, mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodać masę serową do ciasta robiąc kleksy, które następnie lekko przemieszać aby otworzył się charakterystyczny marmurkowy wzorek.
- Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika na środkowym poziomie i piec przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Upieczoną babkę ostudzić w foremce.
- Przełożyć wystygniętą babkę na talerz i oprószyć cukrem pudrem. Pokroić na kawałki. Smacznego!