Babka marmurkowa to typowe ucierane ciasto, które chyba każdy zna. Tradycyjna babka to pulchne ciasto, które długo zachowuje świeżość, głównie dzięki maśle. Babka tak zwana marmurkowa to dwukolorowe ciasto, które zazwyczaj składa się z jasnej masy maślano – waniliowej i ciemnej masy kakaowej.
Wyjątkowa babka marmurkowa z nutą pomarańczową
Babka marmurkowa jest prosta w wykonaniu. Wystarczy zmiksować masło z cukrem i jajami, a następnie dodać suche składniki. Zerknijcie na przepis poniżej, a sami się przekonacie jak łatwo taką babkę upiec. Klasyczny i sprawdzony przepis na babkę marmurkową, który nigdy nie zawodzi. Babka zadziwi smakiem jeśli dodacie pomarańczowego soku i prawdziwego waniliowego extraktu.
Polecam również przepis na babkę marmurkową z nutellą. Babka wygląda efektowniej, jeśli się ją upiecze w formie z kominkiem. Mam ich już kilkanaście, a Wy? Uwielbiam piec babki właśnie ze względu na ich fantastyczny kształt.
Babka ucierana to pyszne ciasto na co dzień i od święta
Ciasto ucierane z wyjątkowym połączeniem delikatnego ciasta maślanego i intensywnego smaku kakao i pomarańczy, stanowi pyszny wypiek zarówno na codzienne podwieczorki, jak i na uroczyste okazje. Jej charakterystyczny wzór marmurkowy nadaje jej elegancji i sprawia, że ciasto nie tylko smakuje wyjątkowo, ale jest również atrakcyjne dla oka.
Niezależnie od okazji, pulchna babka czekoladowo – pomarańczowa zawsze cieszy się u mnie w domu dużą popularnością i zostaje zjedzona z apetytem podczas jednego posiedzenia przy stole. Jej uniwersalny smak i prosty sposób przygotowania sprawiają, że jest to ciasto, które chętnie się przygotowuje i spożywa przez cały rok.
Składniki:
180 g pszennej mąki + 1 czubata łyżka mąki
150 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
180 masła
szczypta soli
3 jajka
1 czubata łyżka kakao
50 ml pomarańczowego soku
starta skórka z jednej dużej pomarańczy
tłuszcz i tarta bułka do formy
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawić na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu na 175ºC). Foremka z kominkiem o pojemności 1,2 l posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką.
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być pokojowej temperaturze. Miękkie masło zmiksować z cukrem i wanilią. Dodadawać po jednym jajku cały czas miksując. Dodać sok i otartą skórkę z pomarańczy. Zmiksować krótko tylko do połączenia.
- Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą maślaną. Podzielić masę na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej mąkę i wymieszaj. Wlać jasne ciasto na spód formy, a następnie czekoladowe. Lekko zamieszać.
- Piec ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 40 - 45 minut. Studzić ciasto w foremce. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!
3 komentarze
Cudna.
ale mi smaku zrobiłas ;)
Z samego wyglądu już wydaje się pyszna. Postaram się jutro zrobić własną na bazie podanego tutaj przepisu. Moja ostania z książki wyszła dość zakalcowata. Mam nadzieję, że ta będzie super. Choć może być to też wina piekarnika. Dziękuję za przepis!