393
Niedawno jadlam ciasto z jablkami z orzechowa kruszonka. Smakowalo okrutnie. Nie bylo rady jak podwinac rekawki i upiec je samemu. Ciasto jest proste w wykonaniu, typu ciasto ucierane, bardzo wilgotne. Nie moglam sie doczekac i odkroilam kawalek prawie zaraz po upieczeniu. Ciasto sie mocno pokruszylo ale smakowalo bosko. Po ostygnieciu ciasta nie bylo juz problemow z krojeniem. Ciasto zbija sie troche ale jest bardzo wilgotne, przenikniete zapachem cynamonu i imbiru.
Przepis na ucierane ciasto z jablkami z orzechowa kruszonka
Skladniki:
10-14 porcji
- 150 g masla, miekkiego
- 2½ dl cukru
- ½ dl mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 łyżeczka wanilii
- 4 ½ dl mąki
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- 5 dl startego jabłka, 4 jablka średniej wielkosci
Orzechowa kruszonka
- 1 dl brązowego cukru
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 dl posiekanych orzechów włoskich
Lukier
- 1 dl cukru pudru
- 1 łyżeczka wody
Wykonanie:
- Ubij masło z cukrem i wanilią. Dodaj po jednym jajku podczas ubijania. Wlej mleko.
- Zetrzeć jabłka.
- Wymieszaj mąkę, cynamon i imbir z masa maslana, a na koncu dodaj jabłko.
- Wyloz ciasto do podluznej foremki, posmarowanej tluszczem i oproszonej. Wygladz powierzchnie.
- Zrob kruszonke z podanych skladnikow i posyp ciasto.
- Piecz ciasto w temperaturze 160ºC (termoobieg), około 45 minut. Utrzyj lukier z cukru pudru i wody i udekoruj ciasto.
- Lepiej aby ciaslo ostyglo przed krojeniem.
6 komentarzy
Troszku boje się ucieranych ciast:)
Boje się ,że mi nie wyjdą, takie jakie być powinnyxD
Nic trudnego ale nie wolno piec w zbyt wysokiej temperaturze, bo gora bedzie chrupica a srodek mokry i zakalec gotowy
ile tego mleka??? tak malutko wystarczy??
Wystarczy, bo jabłka są starte na grubych oczkach i tez dodają soczystości ciastu
Co tonkesy za jednostka „dl”? Ile to gram? Ml?
1 dl to 1 decylitr czyli 100 ml. Przeliczniki poszczególnych produktów na gramy znajdują się pod tym linkiem: https://codojedzenia.pl/1-cup-maki-to-ile-gram/