Co planujecie w weekend? Ja wypieki! W planie miałam proste ciasto z gruszkami, więc takie sobie wymyśliłam. Ale najpierw musiałam na nie zasłużyć. Po porannej kawusi był trening, prysznic i śniadanie. Później pojechałam na rowerze do sklepu po gruszki no i w końcu po ugotowaniu obiadu zabrałam się za ciasto z gruszkami.
Ciasto na niedzielę to u nas tradycja. Osobiście wolę dobre i domowe ciasto niż słodycze. Nie ma znaczenia czy będą to najzwyklejsze cynamonki czy krucha tarta. Pachnące, świeżo upieczone ciasto jest po prostu idealne do popołudniowej kawy.
Ciasto z dodatkiem soczystych gruszek można upiec z dowolnie wybranymi gruszkami. O tej porze nie ma zwykle dużego wyboru na te owoce. Przeważnie są tą gruszki conference, więc i takie znajdują się w dzisiejszym przepisie. Skórka na gruszkach jest bardzo delikatna więc rzadko kiedy ją obieram. Poza tym zielona skórka ładnie się prezentuje w upieczonym cieście.
Proste ciasto z gruszkami to ciasto ucierane. Wymaga sporo ilości tłuszczu i głównie masła. Wypieki na maśle nie można porównać do tych na margarynie. Nigdy nie używam margaryny do ciasta ale czasami dodaję olej.
Proste ciasto z gruszkami
10 porcji
Składniki:
150 g roztopionego masła
80 ml leju
150 g brązowego cukru
3 jajka
80 ml mleka
2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
210 g pszennej mąki
1 łyżeczka sody do pieczenia
1 łyżeczka kardamonu
2 gruszki
1 łyżka cukru pudru do posypania
Nastaw piekarnik na 175ºC. Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp odważoną mąkę, sodę, sól i kardamon. Do drugiej miski wlej rozpuszczone masło, olej i mleko. Wsyp cukier i wymieszaj. Dodaj jajka i wanilię wymieszaj balonową trzepaczką. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj również trzepaczką.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i wygładź powierzchnię. Gruszki przekrój na pół. Wydrąż gniazdka i pokrój na 3 mm plasterki. Powciskaj lekko w ciasto. Mają wystawać. Ciasto wyrośnie między kawałkami gruszek. Wstaw foremkę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Smacznego!