Wiecie już, że bardzo lubię szafran. Świąteczne wypieki i te adwentowe zawsze zaczynam od ciasta z szafranem. Dzisiaj mam dla Was nowy i kolejny przepis na szafranowe ciasto z kruszonką imbirową. Jest pyszne świąteczne ciasto, bardzo aromatyczne i smaczne.
Najdroższa przyprawa na świecie, szafran ma bardzo specyficzny smak. Albo ją się polubi od razu, albo znienawidzi. Jak dla to była miłość od pierwszego spróbowania. Szafran mielony lub w całości używam nagminnie w mojej kuchni zarówno do słodkich wypieków jak i potraw na słono. Szafranowe wypieki mają piękny, złoty kolor, którego intensywność zależy od ilości użytego szafranu.
Szafran świetnie pasuje z czerwoną borówką. Piekłam szafranowe babeczki właśnie z dodatkiem czerwonej borówki. Jabłka również pasują z szafranem jak w tym cieście, które upiekłam kiedyś na święta.
W tym roku postawiłam na szafranowe ciasto z kruszonką z imbirową nutą. Po upieczeniu tego ciasta zrobiło się w domu naprawdę świątecznie. Szafran, korzenne przyprawy, gorąca czekolada to dla mnie oznaka zbliżających się świąt.
Zrobiło się całkiem zimno. Mam nadzieję, że popada do świąt. Brakuje nam śniegu na święta już od kilku lat. Ostatnie śnieżne święta spędziliśmy w Sztokholmie i było naprawdę uroczo.
Pachnące szafranem ciasto czeka na niedzielę. Jutro zapalimy drugą świeczkę, który będzie symbolizować drugą niedzielę adwentową. Spędzimy ją w rodzinnym gronie.
Szafranowe ciasto z kruszonką imbirową
24 porcje, prostokątna forma o wymiarach 22 cm x 35 cm
Składniki:
100 g masła
½ g zmielonego szafranu
50 ml mleka
3 gruszki
1 łyżka soku z cytryny
otarta skórka z jednej cytryny
3 jajka
200 g cukru
180 pszennej mąki tortowej
1 laska waniliowa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli do smaku
Imbirowa kruszonka
90 g pszennej mąki tortowej
70 g masła, zimnego
¾ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonego kardamonu
4 łyżki cukru
1 łyżeczka waniliowego cukru
szczypta proszku do pieczenia
Piekarnik nastawić na 200ºC. Masło rozpuścić w rondelku wraz z szafranem, odstawić na 5 minut, po czym wlać mleko.
Gruszki obrać ze skórki i wydrążyć gniazdka. Pokroić na ósemki. Cytrynę wyszorować pod ciepłą wodą i obetrzeć ze skórki. Wycisnąć łyżkę soku. Skropić gruszki sokiem z cytryny i wymieszać ze startą skórką.
Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć, rozcierając je między opuszkami palców, aż wytworzy się kruszonka.
Jajka zmiksować z cukrem i solą na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Laskę wanilii przekroić nożem wzdłuż i wyjąć nasiona. Dodać wanilię do mąki z proszkiem. Do masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wanilią i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać rozpuszczone i schłodzone masło szafranowe i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Przełożyć ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Na wierzchu ułożyć gruszki i posypać kruszonką. Wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut.
Upieczone ciasto ostudzić w formie, po czym pokroić na kawałki. Smacznego!