…Tam gdzie szafran rośnie

Święta już tuż tuż! Bigos już ugotowałam, farsz na pierogi z kapustą już gotowy…no i oczywiście na święta koniecznie muszę upiec  ciasto z szafranem. Zapraszam na moje ulubione ciasto szafranowe z tosca. Tosca na ogół robię z migdałami lub kokosowymi wiórkami. Do tej tosca wykorzystałam praktycznie wszystkie orzechy jakie miałam , tak aby ciasto wyglądało jeszcze bardziej świątecznie. Ciasto szafranowe jest puszyste i pięknie pachnie szafranem i pomarańczą. Moja rodzina uwielbia to ciasto! Jest to proste ucierane ciasto, a dodatek szafranu sprawia, że jest nietypowe i bardzo świąteczne! Bardzo lubię świąteczne wypieki. Ciasto szafranowe należy do jednych z nich. Lubicie wypieki z szafranem? Znacie szafran i wiecie jak go się uprawia?

ciasto szafranowe tosca

Szafran to pręciki krokusa. Możecie sobie wyobrazić ile pręcików trzeba nazbierać na 1 kilogram szafranu?! Nic dziwnego, że szafran jest najdroższą przyprawą na świecie! Cale szczęście, że wystarczy tylko odrobina szafranu aby ciasto szafranowe było pięknie żółte i aromatyczne. Mam zawsze duże zapasy szafranu, bo dostaję go w prezencie od rodziny męża z Iranu. Iran to czołowy producent szafranu i przyznam, że to szafran najlepszej jakości.

ciasto z szafranem

Ciasto szafranowe

Składniki:

0,5 g zmielonego szafranu

150 g masła

2 jajka

100 ml soku z pomarańczy

180 cukru

220 g pszennej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Tosca

25 g orzechów pekan

25 g ziemnych orzechów

25 g orzechów laskowych

50 g masła

50 ml słodkiej śmietanki

2 łyżki golden syropu lub miodu

45 g cukru

świąteczne wypieki ciasto szafranowe tosca

Nastaw piekarnik na 180ºC. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Miksując wlewaj rozpuszczone z szafranem  i przestudzone masło. Wymieszaj mąkę z proszkiem i dodaj połowę do masy jajecznej. Wymieszaj szpatułką i wlej połowę soku z pomarańczy.  Wsyp resztę mąki, wymieszaj  i wlej resztę soku. Wyłóż ciasto do podłużnej foremki o długości 30 cm i szerokości 15 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. W międzyczasie ugotuj tosca. W małym rondelku rozpuść masło ze śmietanką i syropem. Gotuj na małym ogniu aż masa nabierze złotego koloru. Wtedy wsyp orzechy i gotuj tosca jeszcze przez minutę. Po 30 minutach podkręć piekarnik do 200ºC. Otwórz piekarnik i nie wyjmując ciasta i rozprowadź po nim tosca. Piecz jeszcze przez 3 minuty. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia. Pokrój na kawałki. Smacznego!

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.