Szafranowe ciasto….Trzecia niedziela adwentu już jutro, czas szybko leci! Grudzień to zwariowany, ale wyczekiwany z utęsknieniem miesiąc. Mija niewiadomo kiedy. Jeszcze dwatygodnie i koniec starego roku początek nowego…Czujecie to niezwykłe tempo? Sama staram się dać sobie na wstrzymanie i trochę zwolnić! Przecież nie ugotuję i nie upiekę całej książki kucharskiej w ciągu zaledwie jednego miesiąca. Mimo wszystko nie mogłam sobie odmówić i upiec kolejne szafranowe ciasto. Jest to typowe ciasto ucierane o pięknym żółtym kolorze. To ciasto piekę co roku modyfikując przepis od czasu do czasu. Tym razem upiekłam je z kokosowym mlekiem i polałam polewą z białej czekolady.
W zeszłym tygodniu piekłam lussekatter czyli szwedzkie bułeczki szafranowe, bez których nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Podobnie jest z szafranowym ciastem. Wypiekam na święta kilka rodzajów ciast ale staram się piec małe porcje abyśmy mogli spróbować wszystkiego po trochu, a przy tym nie czuć przejedzenia. Nie wiem czy uniknięcie świątecznego przejedzenia jest w ogóle możliwe ale porcje ciasta są u mnie naprawdę małe. Akurat na święta!
Święta to specjalna okazja i staram się zawsze upiec coś nowego jak szafranowe ciasto z kokosowym mlekiem. Ciasto jest wilgotne, mocno żółte i aromatyczne. Upiekłam je z kokosowym mlekiem, w którym również rozpuściłam czekoladę na ganache. Wspaniałe smaki i aromaty w jednym. Szafranowe ciasto z kokosem….Koniecznie musicie upiec na święta!
Szafranowe ciasto
foremka babka z kominkiem, 1,5 l
Składniki:
0,5 g szafranu, zmielonego, na czubek noża
1 łyżka rumu
200 g masła, miękkiego
150 ml kokosowego mleka
240 g pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
270 g cukru
Ganache
50 g białej czekolady
60 ml kokosowego mleka
2 łyżeczki waniliowego cukru
2 łyżki kokosowych wiórków do posypania
Nastaw piekarnik na 175ºC. Szafran rozpuść w podgrzanym rumie. Zmiksuj masło z cukrem, dodając pod koniec miksowania po jednym jajku. Wlej szafran i kokosowe mleko. Zmiksuj do połączenia składników. Przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj szpatułką do ciasta.
Formę z kominkiem wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Wyłóż masę do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez 50 minut w nagrzanym uprzednio piekarniku. Wyjmij ciasto i ostudź w foremce. Ostudzone ciasto wyjmij na metalową kratkę.
Rozpuść czekoladę z mlekiem kokosowym w uprzednio przygotowanej kąpieli wodnej. Dodaj cukier waniliowy z prawdziwą wanilią i wymieszaj z polewą. Posmaruj ciasto polewą. Do kubeczka, w którym rozpuściłaś szafran wsyp kokosowe wiórki z kapką rumu i wymieszaj aby wiórki lekko zabarwiły się na żółto. Posyp ciasto wiórkami na jeszcze niezastygniętą polewę.
P.S.
Piekłam ciasto z połowy porcji. Przy większej porcji czas pieczenia może się wydłużyć. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
7 komentarzy
Szafran nadaje przepiękny kolor :) Przecudnie wygląda to ciasto, a i przypuszczam, że smakuje rewelacyjnie :)
Fantastyczna przyprawa!
Apetycznie wygląda ta baba :)
Ale to musi byc pyszne i ten kolor!
ale fajne ciasto, widac że wilgotne
czy można dodać cukier trzcinowy zamiast białego?
Tak, można