Szafranowe ciasto z kokosowym mlekiem

Szafranowe ciasto….Trzecia niedziela adwentu już jutro, czas szybko leci! Grudzień to zwariowany, ale wyczekiwany z utęsknieniem miesiąc. Mija niewiadomo kiedy. Jeszcze dwatygodnie i koniec starego roku początek nowego…Czujecie to niezwykłe tempo? Sama staram się dać sobie na wstrzymanie i trochę zwolnić! Przecież nie ugotuję i nie upiekę całej książki kucharskiej w ciągu zaledwie jednego miesiąca. Mimo wszystko nie mogłam sobie odmówić i upiec kolejne szafranowe ciasto. Jest to typowe ciasto ucierane o pięknym żółtym kolorze. To ciasto piekę co roku modyfikując przepis od czasu do czasu. Tym razem upiekłam je z kokosowym mlekiem i polałam polewą z białej czekolady.

W zeszłym tygodniu piekłam lussekatter czyli szwedzkie bułeczki szafranowe, bez których nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Podobnie jest z szafranowym ciastem. Wypiekam na święta kilka rodzajów ciast ale staram się piec małe porcje abyśmy mogli spróbować wszystkiego po trochu, a przy tym nie czuć przejedzenia. Nie wiem czy uniknięcie świątecznego przejedzenia jest w ogóle możliwe ale porcje ciasta są u mnie naprawdę małe. Akurat na święta!

szafranowa babkaszafranowe ciasto

Święta to specjalna okazja i staram się zawsze upiec coś nowego jak szafranowe ciasto z kokosowym mlekiem. Ciasto jest wilgotne, mocno żółte i aromatyczne. Upiekłam je z kokosowym mlekiem, w którym również rozpuściłam czekoladę na ganache. Wspaniałe smaki i aromaty w jednym. Szafranowe ciasto z kokosem….Koniecznie musicie upiec na święta!

ciasto szafranowe z kokosem

Szafranowe ciasto

Składniki:

foremka babka z kominkiem, 1,5 l

0,5 g szafranu, zmielonego, na czubek noża

1 łyżka rumu

200 g masła, miękkiego

150 ml kokosowego mleka

240 g pszennej mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 jajka

270 g cukru

Ganache

50 g białej czekolady

60 ml kokosowego mleka

2 łyżeczki waniliowego cukru

2 łyżki kokosowych wiórków do posypania

szafranowe ciasto przepis

Nastaw piekarnik na 175ºC. Szafran rozpuść w podgrzanym rumie. Zmiksuj masło z cukrem, dodając pod koniec miksowania po jednym jajku. Wlej szafran i kokosowe mleko. Zmiksuj do połączenia składników. Przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj szpatułką do ciasta. Formę z kominkiem wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Wyłóż masę do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez 50 minut w nagrzanym uprzednio piekarniku. Wyjmij ciasto i ostudź w foremce. Ostudzone ciasto wyjmij na metalową kratkę. Rozpuść czekoladę z mlekiem kokosowym w uprzednio przygotowanej kąpieli wodnej. Dodaj cukier waniliowy z prawdziwą wanilią i wymieszaj z polewą. Posmaruj ciasto polewą. Do kubeczka, w którym rozpuściłaś szafran wsyp kokosowe wiórki z kapką rumu i wymieszaj aby wiórki lekko zabarwiły się na żółto. Posyp ciasto wiórkami na jeszcze niezastygniętą polewę.

P.S.

Piekłam ciasto z połowy porcji. Przy większej porcji czas pieczenia może się wydłużyć. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

 

 

SparaSpara

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.