411
Właśnie się zaczął sezon na perskie daktyle. Muszę mocno podkreślić, że perskie daktyle są najlepsze w smaku, mięsiste i soczyste, a nie sama skórka jak w arabskich. Takie dobre, że aż szkoda ich do ciasta…
Ale co tam zaraz polecę i kupię następne, a tym czasem chcę wam dzisiaj zaproponować ciasto szafranowe z daktylami. W czerwcu mieliśmy rodzinne odwiedziny z Iranu. Wśród otrzymanych prezentów dominował szafran i pistacje.
Dzisiejsze ciasto jest z dodatkiem szafranu, który sama ucierałam w mozdzierzu, no i oczywiście perskich daktyli. Tradycyjne ciasto kręcone, pachnące szafranem. Spróbujcie sami!
Przepis na ciasto szafranowe z daktylami
Składniki:
na 12 porcji
- 150g miękkiego masła
- 2 ½ dl cukru
- 1 łyżeczka extraktu waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 ½ dl mąki
- ¾ dl śmietanki lub mleka
- szczypta szafranu (najmniejsze opakowanie 0,12g)
- 100g daktyli
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
- Ubij masło z cukru i vanilią na puszystą masę. W trakcie ubijania dodaj po jednym jajku.
- Rozpuść szafran w śmietanie i wlej do ciasta. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i łyżką wymieszaj z masą jajeczną.
- Napełnij ciastem podłużną foremkę, wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem.
- Pokrój daktyle i lekko wciśnij w ciasto.
- Piecz ciasto na 170 ° C (termoobieg) około 40 minut.
- Ostudzć i posyp cukrem pudrem.
5 komentarzy
Ten kolorek, mniam. Nie ma wątpliwości, że to ciasto jest bardzo smaczne.
szafranowe wypieki są niebiańskie
Już sama nazwa kusi:)
A co dopiero te zdjęcia!
Szkoda, że mnie już nie było… :-)
No ale teraz mozesz zrobic sama