Kotlety wieprzowe po tajsku z noodle

Bardzo często gotuje tajskie potrawy. Tajski przepis składa się zazwyczaj z dluuuuugiej listy składników w większości warzyw i przypraw. Ponieważ  eksperymentuję z kuchnią tajską od dawna, a w ogóle kuchnią azjatycką, więc zdążyłam nagromadzić do tej pory niezły arsenał z sosami i przyprawami związanych z orientalną kuchnią.

Znam mnóstwo przepisów tajskich ale jakoś nie spotkałam się z przepisem na kotlety wieprzowe po tajsku. Schabowe znudziły mi się ostatnio, więc postanowiłam je zamarynować “egzotycznie” i ugrillować. Tak przygotowane kotlety pokroiłam na cienkie paski i dodałam do sałatki z noodle. Takie połączenie kotletów z ciepłą i chrupiącą sałatką z noodle pobudza kubki smakowe niesamowicie. Tą sałatkę  z powodzeniem można jeść letnią lub zimną. Super danie na piknik czy grill.

Kotlety wieprzowe z grilla – tajski przepis

 5 porcji

5 kotletów

2 łyżki miodu

1 ząbek czosnku

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

sól i pieprz

2 łyżki oleju sezamowego

Sałatka z nudlami

3 marchewki

100 g strączkow młodego groszku

2 pietruszki

4 dymki

1 papryka

4 cm imbiru

1 czerwone chili

doniczka kolendry

3 łyżki sosu rybnego

1 łyżeczka sosu chili

sok z 1limonki

1 dl sosu Hoisin

2 łyżki oleju sezamowego

1 łyżka oleju rzepakowego

300 g noodle (makaron), sucha masa

1 łyżka nasion sezamu, prażone

Obrać i przepuścić czosnek przez praskę. Wymieszać z olejem sezamowym, miodem, sosem sojowym i przyprawami. Oczyścić kotlety z tłuszczu, jeśli to konieczne i trochę rozbić. Wymieszać z marynatą i zostawić na co najmniej 1 godzinę.

Obrać imbir, marchew i pietruszkę, oczyścić paprykę i chili z nasion. Pokroić warzywa w cienkie paski, zwłaszcza marchew. Posiekać grubo kolendrę, liście zostawić do posypania. Wokować warzywa na oleju, nie za długo aby były chrupiące. Dodać sos rybny, sos chili i sok z limonki. Dodać na końcu koriander.

Grillować kotlety na patelni grillowej lub grillu, 10 minut z obu stron i pokroić na mniejsze, podłużne kawałki. Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami i wymieszać z hoisin sosem, Wymieszać noodle z warzywami i kotletami. Posypać prażonym sezamem i kolendrą.

 

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *