Bardzo często gotuje tajskie potrawy. Tajski przepis składa się zazwyczaj z dluuuuugiej listy składników w większości warzyw i przypraw. Ponieważ eksperymentuję z kuchnią tajską od dawna, a w ogóle kuchnią azjatycką, więc zdążyłam nagromadzić do tej pory niezły arsenał z sosami i przyprawami związanych z orientalną kuchnią.
Znam mnóstwo przepisów tajskich ale jakoś nie spotkałam się z przepisem na kotlety wieprzowe po tajsku. Ostatnio znudziły mi się schabowe, więc postanowiłam je zamarynować „egzotycznie” i ugrillować. Tak przygotowane kotlety pokroiłam na cienkie paski i dodałam do sałatki z noodle. Takie połączenie kotletów z ciepłą i chrupiącą sałatką z noodle pobudza niesamowicie kubki smakowe. Sałatkę z powodzeniem można jeść letnią lub zimną. Super danie na piknik czy grill.
Kotlety wieprzowe z grilla – tajski przepis
5 porcji
Składniki:
5 kotletów
2 łyżki miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
sól i pieprz
2 łyżki oleju sezamowego
Sałatka z nudlami
3 marchewki
100 g strączkow młodego groszku
2 pietruszki
4 dymki
1 papryka
4 cm imbiru
1 czerwone chili
doniczka kolendry
3 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka sosu chili
sok z 1limonki
1 dl sosu Hoisin
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka oleju rzepakowego
300 g noodle (makaron), sucha masa
1 łyżka nasion sezamu, prażone
Obrać i przepuścić czosnek przez praskę. Wymieszać z olejem sezamowym, miodem, sosem sojowym i przyprawami. Oczyścić kotlety z tłuszczu, jeśli to konieczne i trochę rozbić. Wymieszać z marynatą i zostawić na co najmniej 1 godzinę.
Obrać imbir, marchew i pietruszkę, oczyścić paprykę i chili z nasion. Pokroić warzywa w cienkie paski, zwłaszcza marchew. Posiekać grubo kolendrę, liście zostawić do posypania. Wokować warzywa na oleju, nie za długo aby były chrupiące. Dodać sos rybny, sos chili i sok z limonki. Dodać na końcu koriander.
Grillować kotlety na patelni grillowej lub grillu, 10 minut z obu stron i pokroić na mniejsze, podłużne kawałki. Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami i wymieszać z hoisin sosem, Wymieszać noodle z warzywami i kotletami. Posypać prażonym sezamem i kolendrą.
2 komentarze
Ile kolorów!
Kusisz barwami!
Smakowicie wyglada