Spaghetti pomidory halloumi i grzanki

Spaghetti pomidory halloumi i grzanki to jeden z moich ulubionych przepisów na lato. Jest to bardzo prosty pomysł na makaron, a przy tym smaczny i szybki. W przepisie użyłam halloumi ale jeśli nie lubicie tego sera to możecie użyć innego sera jak feta lub zwykłego twarogu. Oczywiście smak dania będzie trochę inny ale idea ta sama czyli tani obiad na lato.

spaghetti pomidory halloumi

Spaghetti pomidory halloumi

Składniki:

na 4 porcje

250 g spaghetti, waga sucha

300 g koktajlowych pomidorów

3 ząbki czosnku

20 liści świeżej bazylii, drobno pokrojone

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

4 łyżki oliwy z oliwek

300 g halloumi

1 kromka chleba na zakwasie

 

przepis na makaron

Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni. Pokrój chleb w drobną kostkę lub zmiksuj na okruchy. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż aż chleb się zrumieni. Przełóż na talerz. Wlej resztę oliwy. Przekrój pomidory na pół i wrzuć na tą samą patelnię. dodaj pokrojone zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól. Smaż w dosyć wysokiej temperaturze ale tak aby pomidory wciąż były w całości. Dodaj makaron, usmażony chleb i wymieszaj. Następnie pokrój halloumi na kawałki o grubości 0,5 cm i grilluj lub smaż na złoty kolor. Przełóż spaghetti na talerz, obłóż gorącym halloumi. Smacznego!

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.