Spaghetti pomidory halloumi i grzanki to jeden z moich ulubionych przepisów na lato. Jest to bardzo prosty pomysł na makaron, a przy tym smaczny i szybki. W przepisie użyłam halloumi ale jeśli nie lubicie tego sera to możecie użyć innego sera jak feta lub zwykłego twarogu. Oczywiście smak dania będzie trochę inny ale idea ta sama czyli tani obiad na lato.
Spaghetti pomidory halloumi
Składniki:
na 4 porcje
250 g spaghetti, waga sucha
300 g koktajlowych pomidorów
3 ząbki czosnku
20 liści świeżej bazylii, drobno pokrojone
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
300 g halloumi
1 kromka chleba na zakwasie
Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni. Pokrój chleb w drobną kostkę lub zmiksuj na okruchy. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż aż chleb się zrumieni. Przełóż na talerz. Wlej resztę oliwy. Przekrój pomidory na pół i wrzuć na tą samą patelnię. dodaj pokrojone zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól. Smaż w dosyć wysokiej temperaturze ale tak aby pomidory wciąż były w całości. Dodaj makaron, usmażony chleb i wymieszaj. Następnie pokrój halloumi na kawałki o grubości 0,5 cm i grilluj lub smaż na złoty kolor. Przełóż spaghetti na talerz, obłóż gorącym halloumi. Smacznego!
4 komentarze
Grzanki nadają temu daniu oryginalności :)
Przepiękny, kolorowy i zdrowy obiad.
Dziękuję Ela!
Niesamowicie apetycznie wygląda i na pewno tak smakuje :)