Dzisiaj zrobiłam kolejne podejście do domowego makaronu. Od kiedy mam maszynkę próbuję zrobić różne dania z makaronem jak ravioli z kurczakiem i groszkiem. Nie jest to tradycyjne ravioli ale bardzo smaczne. Jestem zachwycona maszynką do makaronu jak również domowym makaronem. Włoski makaron to makaron z mąki durum i takiej właśnie mąki użyłam do ravioli, a wcześniej do lasagne.
Ciasto na makaron jest dosyć twarde. Mówiąc szczerze to byłam przerażona jak będzie smakować makaron z tak twardego ciasta. Ku mojemu zdziwieniu ciasto świetnie się zagniata. Zagniatałam je trochę ręcznie i trochę w robocie. Ostatecznie utworzyła się kula z ciasta, którą owinęłam folią i odłożyłam na 20 minut. Po tym czasie ciasto nieco zmiękło i wspaniale się rozwałkowało bez podsypywania mąką. Cudownie!
Zdecydowałam się zrobić okrągłe ravioli z nadzieniem z kurczaka, zielonego groszku i kopru, czyli jak zwykle to co miałam pod ręką. Ravioli świetnie smakuje z maślaną emulsją, zwłaszcza, że nadzienie jest ze kurczaka. Dawno, dawno temu przestałam mielić gotowane mięso na farsz. Zamiast mielenia po prostu mięso drobno kroję lub rozdrabniam w mikserze. Do farszu użyłam mrożonego groszku. Zapomnijcie o groszku z puszki!
… No i koper… Koper jest super ziołem. Posiekałam również kwiatostany. Nie myślcie, że wyrośnięty koper nadaje się tylko do kiszenia ogórków. Ja dodałam go do farszu na ravioli z kurczakiem i groszkiem. Farsz nabrał fajnego smaku. Ravioli świetnie smakuje z roztopionym masłem z lekką nutą szałwii ale również z sosem serowym. Makaron na obiad to pyszne i pożywne danie.
Ravioli z kurczakiem i groszkiem
około 80 sztuk ravioli
Składniki:
380 – 400 g mąki durum
4 jajka
800 g kurczaka z rosołu
150 g zielonego groszku, mrożonego lub świeżego
1 cebula
3 łyżki kopru, posiekanego
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka czarny pieprzu, młotkowanego
1 łyżeczka curry w proszku
2 łyżki masła
parmezan i czarny pieprz do posypania
Do farszu użyłam gotowanego kurczaka. Jeśli wolisz to możesz użyć pieczonego lub smażonego kurczaka. Mięso pokrój drobno i przełóż do miski. Dodaj obgotowany groszek, posiekany koper i przyprawy. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj cebulę z czosnkiem do farszu, posól i dokładnie wymieszaj.
Przystąp do zrobienia makaronu. Wysyp odważoną mąkę na stolnicę. Zrób dołek na środku i wbij do niego jajka. Rozmąć jajka z mąką widelcem. Kiedy jajka już się połączą z mąką zagnieć elastyczne ale dosyć twarde ciasto. Ciasto nie powinno się lepić. Zawiń ciasto w folię i odłóż na bok na 20 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na cieniutkie placki. Przy pomocy metalowej foremki o średnicy 6 cm wytnij okrągłe placki. Nałóż nadzienie na środek placka. Posmaruj brzegi placka wodą, przykryj drugim plackiem i dociśnij.
Zagotuj wodę z solą w dużym garnku i gotuj partiami ravioli. Rozpuść masło i dodaj świeże liście szałwii, ilość wedle uznania. Smaż przez 2 minuty. Masło nabierze fajnego smaku. Następnie dodaj do masła świeżo ugotowane ravioli. Nic nie szkodzi, że wraz z nimi na patelnię trafi woda. Dodatek wody z gotowania ravioli zagęszcza sos i tworzy maślaną emulsję. Podaj ravioli polane masłem. Posyp danie grubo mielonym pieprzem i utartym parmezanem. Smacznego!
2 komentarze
Nie jadłam jeszcze pierogów z takim farszem. Wyglądają naprawdę bardzo dobrze :)
Wyglądają obłędnie!