Dzisiaj proponuję temat alkohol w potrawach. Alkohol dodaje nie tylko do wypieków i deserów, ale również do wytrawnych dań. Bardzo fajny smak ma sos pomidorowy z wódką. Wow, wytrawny sos z wódką! Jak przyrządzić taki sos? To nic trudnego. Alkohol pozostawia po sobie smak, a procenty po prostu wyparowują.
Najlepsza polska wódka żubrówka świetnie się nadaje do pomidorowego sosu. Podobny sos przyrządzam do zapiekanki makaronowej. Taka sobie krwawa Mary z makaronem. Lekko pikantny makaron z kremowym sosem pomidorowym doprawionym dobrą wódką.
To danie to typowe danie kuchni włoskiej. Sos do makaronu z wódką to danie o długiej historii. Innym akcentem smakowym w tym daniu to ziołowe grzanki. Włosi często posypują dania makaronowe grzankami. To świetna okazja do wykorzystania resztek czerstwego chleba.
Sos pomidorowy z wódką
4 porcje
Składniki:
1 czosnek solo
1 mała, czerwona cebula
1 łyżka masła
400 g krojonych pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
6 suszonych pomidorów w zalewie
30 g parmezanu
3 myśliwskie
3 łyżki parmezanowych wiórków do posypania
50 ml wódki, dębowa żubrówka
¾ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
½ łyżeczki cukru
250 ml śmietanki, min 30% tł.
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
posiekana natka pietruszki do posypania, opcjonalnie
sól do smaku
200 g makaronu
2 kromki chleba na zakwasie
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
Pokrój drobno cebulę i czosnek. Zeszklij na maśle. Dodaj przecier pomidorowy oraz wódkę. Smaż przez minutę. Następnie dodaj pokrojone pomidory, rozmaryn i gotuj sos przez 5 minut.
Pokrój myśliwską w plasterki i lekko zrumień. Dodaj kiełbasę do sosu, pokrojone suszone pomidory, dopraw solą, cukrem i pieprzem, wsyp utarty parmezan, wlej śmietanę i gotuj sos przez kolejne 5 minut. Ugotuj makaron al dente, odcedź i dodaj do sosu. Wymieszaj sos z makaronem.
Na suchej patelni zrumień kromkę chleba, porwaną na kawałki. Następnie skrop oliwą i posyp suszonymi ziołami. Posyp makaron z sosem grzankami, parmezanowymi wiórkami i natką pietruszki przed podaniem. Smacznego!