Dzisiaj pierwsza niedziela adwentowa i zaczynamy odliczanie. Uwielbiam ten przedświąteczny okres… W Szwecji świętujemy przez cały adwent. Będę na 3 adwentowych przyjęciach, a w następną sobotę zapraszam znajomych na świąteczny stół. Będzie miło i smacznie. Co będę piec dzisiaj w pierwszą niedzielę adwentu? Szafranowe babeczki z borówką i kruszonką, które są puszyste, wilgotne i pięknie pachną szafranem i migdałami.
Jestem fanką szafranowych wypieków! Szafran używam również do wytrawnych potraw jak ryż z szafranem. Na słodko uwielbiam ryżowy pudding z szafranem. To taki typowy świąteczny deser w Szwecji. W Polsce szafran jakoś nie jest popularny. Moja rodzina też pokochała szafran. Kiedy spędzam święta w Polsce to zawsze coś upiekę z tą aromatyczną przyprawą. Nie wiem skąd u Szwedów taka miłość do szafranu? Szafranowe bułeczki to stary wypiek jak świat, więc przyprawę znano tutaj już od dawno. Mniejsza o to, jeśli zaintersował Was ten wypiek to polecam przepis poniżej.
Szafranowe babeczki
12 sztuk, forma muffinkowa
Składniki:
100 g masła
½ g zmielonego szafranu
2 jajka
225 g pszennej mąki
szczypta soli
150 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml mleka
60 g mrożonej borówki czerwonej
Kruszonka migdałowa
30 g masła
1 łyżeczka mleka
szczypta szafranu
50 g mąki
50 g cukru
50 g migdałowych płatków
Nastaw piekarnik na 200ºC. Zmiksuj jajla z cukrem i waniliowym ekstraktem. Rozpuść masło, dodaj szafran. Wlej schłodzone masło szafranowe do jajek i zmiksuj do połączenia. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawaj do masy jajecznej na przemian z mlekiem.
Wyłóż foremkę muffinkową papierowymi papilotkami. Napełnij papilotki do połowy ciastem. Następnie wsyp po łyżeczce czerwonej borówki mrożonej. Rozdziel resztę ciasta ciasta. Z mąki, zimnego masła i cukru zrób kruszonkę. Rozpuść szafran w mleku i dodaj do kruszonki. Posyp babeczki kruszonką i migdałowymi płatkami.
Wstaw babeczki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut na złoty kolor. Smacznego!
4 komentarze
Uwielbiam Twoje przepisy. Ten zapisuje i odtworzę jeszcze przed świętami, żeby sprawdzić jego smak!
Super! Cieszę się bardzo, że mogę zainspirować!
Już same zdjęcia narobiły mi dużego smaka. Zapisuje przepis i mam nadzieje, że się nie zawiodę!
Na pewno nie!