Szafranowe babeczki z borówką i kruszonką

Dzisiaj pierwsza niedziela adwentowa i zaczynamy odliczanie. Uwielbiam ten przedświąteczny okres… W Szwecji świętujemy przez cały adwent. Będę na 3 adwentowych przyjęciach, a w następną sobotę zapraszam znajomych na świąteczny stół. Będzie miło i smacznie. Co będę piec dzisiaj w pierwszą niedzielę adwentu? Szafranowe babeczki z borówką i kruszonką, które są puszyste, wilgotne i pięknie pachną szafranem i migdałami.

szafranowebabeczki_przepis_codojedzenia_blog

Jestem fanką szafranowych wypieków! Szafran używam również do wytrawnych potraw jak ryż z szafranem. Na słodko uwielbiam ryżowy pudding z szafranem. To taki typowy świąteczny deser w Szwecji. W Polsce szafran jakoś nie jest popularny. Moja rodzina też pokochała szafran. Kiedy spędzam święta w Polsce to zawsze coś upiekę z tą aromatyczną przyprawą. Nie wiem skąd u Szwedów taka miłość do szafranu? Szafranowe bułeczki to stary wypiek jak świat, więc przyprawę znano tutaj  już od dawno. Mniejsza o to, jeśli zaintersował Was ten wypiek to polecam przepis poniżej.

szafran_borowka_muffins_przepis_adwent_codojedzenia

Szafranowe babeczki

12 sztuk, forma muffinkowa

Składniki:

100 g masła

½ g zmielonego szafranu

2 jajka

225 g pszennej mąki

szczypta soli

150 g cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

150 ml mleka

60 g mrożonej borówki czerwonej

Kruszonka migdałowa

30 g masła

1 łyżeczka mleka

szczypta szafranu

50 g mąki

50 g cukru

50 g migdałowych płatków

muffinki_szafran_wypieki_codojedzenia

Nastaw piekarnik na 200ºC. Zmiksuj jajla z cukrem i waniliowym ekstraktem. Rozpuść masło, dodaj szafran. Wlej schłodzone masło szafranowe do jajek i zmiksuj do połączenia. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawaj do masy jajecznej na przemian z mlekiem.

Wyłóż foremkę muffinkową papierowymi papilotkami. Napełnij papilotki do połowy ciastem. Następnie wsyp po łyżeczce czerwonej borówki mrożonej. Rozdziel resztę ciasta ciasta. Z mąki, zimnego masła i cukru zrób kruszonkę. Rozpuść szafran w mleku i dodaj do kruszonki. Posyp babeczki kruszonką i migdałowymi płatkami.

Wstaw babeczki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut na złoty kolor. Smacznego!

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *