Orzechowe muffinki z kruszonką. Pyszne muffinki o smaku orzechowym z dodatkiem kakao, posypane kruszonką. Wiadomo, koniec pracowitego tygodnia, więc orzechowe muffinki na osłodę. Upiekłam je dla mojej gromady w pracy. Muffinki wszystkim smakowały. Upiekłam je w mini wersji, z podwójnej porcji. Idealne na dwa gryzy!
Orzechowe muffinki
Składniki:
10 muffinek
100 g masła, roztopionego
2 duże jajka
150 brązowego cukru
2 łyżki kakao
60 ml mleka
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
50 g zmielonych orzechów, u mnie laskowe
150 g pszennej mąki
szczypta soli
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
50 g masła, zimnego
40 g mąki
1 łyżka zmielonych orzechów
60 g brązowego cukru
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (180ºC bez termoobiegu lub w zależności od mocy piekarnika). W misce zmiksuj jajka z masłem, cukrem i waniliową esencją. Wymieszaj suche składniki i dodaj do masy jajeczno maślanej. Wymieszaj. Przygotuj 10 małych papierowych papilotek. Dodatkowo umieściłam je w muffinkowej formie. Napełnij foremki ciastem. Wymieszaj składniki na kruszonkę palcami, tak aby się utworzyły małe okruszki. Posyp wierzch muffinek kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz muffinki przez około 15-20 minut. Sprawdź dla pewności patyczkiem czy są w środku upieczone. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce.
2 komentarze
Gosiu wspaniałe muffinki :-)
pysznościowe!!!