Muffinki jabłkowe z kardamonem powstają u mnie kiedy mam pod dostatkiem jabłek. Lubię muffinki jabłkowe, w których naprawdę wyczuwa się jabłka, które nota bene należą do moich ulubionych owoców. Jestem notorycznym jabłkożercą. Mój nowy dom musi mieć duży ogród z mnóstwem jabłoni i innych owocowych drzew…Tymczasem zadowalają mnie kupne jabłka i muffinki jabłkowe.
Wypiekam muffinki w papierowych papilotkach, które dodatkowo umieszczam w muffinkowej formie. Muffinki mają wtedy ładny kształt. Można je również piec bezpośrednio w formie. Przepis na muffinki poniżej można swobodnie podwoić. Muffinki jabłkowe są wilgotne z delikatnie wyczuwalnymi kawałkami jabłka. Przepysznie pachną kardamonem i super smakują polane domowym karmelem.
Muffinki jabłkowe
10 muffinek
Składniki:
30 g masła, miękkiego
125 g cukru
1 duże jajko
125 ml serwatki
165 g mąki pszennej
1 łyżeczka waniliowego cukru, z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka sody do pieczenia
szczypta soli
½ łyżeczki kardamonu
2 jabłka
Karmel
50 g masła
60 g brązowego cukru, np. trzcinowy
30 ml łyżka śmietanki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Nastaw piekarnik na 180ºC. Zmiksuj masło z cukrem i solą na puszysto. Dodaj po kolei jajko i serwatkę cały czas miksując. Przesiej mąkę z sodą, wymieszaj ze zgniecionym kardamonem i dodaj do masy. Zmiksuj krótko i wymieszaj z jabłkiem pokrojonym w kostkę, Drugie jabłko pokrój w półksiężyce.
Wyłóż formę papilotkami i napełnij każdą masą zostawiając około 3 mm wolnego brzegu. Wciśnij jabłko, posyp cukrem. Wstaw muffinki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut na złoty kolor. Upieczone, wyjmij z piekarnika i ostudź w na metalowej kratce. W międzyczasie ugotuj karmel. Rozpuść masło z cukrem w rondelku. Cukier trzcinowy rozpuszcza się nieco dłużej niż biały. Wlej śmietankę i zagotuj karmel po czym zdejmij z kuchni. Polej muffinki zastygającym karmelem.
8 komentarzy
Uwielbiam mufinki i to pod każdą postacią :)
Bardzo zachęcające :)
Trafiłaś idealnie, bo mam kardamon, który nie wiem do czego wykorzystać! Dzięki za inspirację :)
A proszę. U mnie kardamon idzie jak po maśle!
Uwielbiam każde, ale te z jabłkami i cynamonem to moje ulubione :-)
Polane karmelem to dopiero musi być prawdziwa miazga :D
Chciałabym zrobic te babeczki jednak zastanawiam sie czym mogę zastąpić serwatke ?
Serwatkę można zastąpić jogurtem wymieszanym z wodą pół na pół lub do zakwaszonym mlekiem. Wtedy do takiej samej ilości mleka jak serwatki należy wlać 1 łyżkę octu i odzczekać chwilę aż mleko się zetnie. Oba sposoby się sprawdzają. Pozdrawiam serdecznie