Babeczki bananowe z kremem krówkowym

Dzisiaj zapraszam na babeczki bananowe z kremem krówkowym.  Pyszne cupcakes, puszyste, pachnące bananem i wanilią uwieńczone pysznym kremem. Kiedyś nie lubiłam ciast i ciasteczek z kremem, teraz za nimi przepadam na moją zgubę…he, he…Babeczki bananowe uzależniają! Gdyby nie mój zdrowy rozsądek zjadłabym chyba z 5 na raz!

babeczki bananowe

Babeczki bananowe udekorowałam iście świątecznie. Sądzę, że to fajny wielkanocny deser!

babeczki_przepis

Babeczki bananowe

Składniki:

18 sztuk

Ciasto na babeczki

2 jajka

100 ml oleju

200 g cukru

1 duży banan

½ łyżeczki soli

220 g pszennej mąki

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem krówkowy

250 g masła, miękkiego

150 g cukru

50 ml wody

2 białka,  g

400 g masy krówkowej

Dodatkowo

draże do dekoracji

babeczki bananowe

Nastaw piekarnik na 180ºC. Żółtka oddziel od białek i zmiksuj z cukrem. Dodaj olej i krótko zmiksuj. Dodaj banan zgnieciony widelcem i wanilię. Wymieszaj masę. Przesiej mąkę z sodą i wymieszaj z masą jajeczną. Muffinkową foremkę wyłóż papierowymi papilotkami. Napełnij do ¾ wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij babeczki i ostudź.

Przygotuj krem krówkowy. Zagotuj wodę z cukrem i gotuj aż syrop osiągnie temperaturę 121ºC. Ubij białka na sztywno. Pod koniec ubijania piany zacznij wlewać małym strumieniem gorący syrop. MIksuj cały czas aż piana ostygnie. Możesz wstawić do miski z zimną wodą. Następnie dodaj po kawałku miękkiego masła cały czas miksując. Na koniec dodaj po łyżce masy krówkowej. Przygotuj cukierniczy rękaw i tylkę i napełnij masą. Udekoruj babeczki masą kremem i drażami. Przechowuj babeczki w lodówce.

SparaSpara

SparaSpara

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.