Dzisiaj zapraszam na babeczki bananowe z kremem krówkowym. Pyszne cupcakes, puszyste, pachnące bananem i wanilią uwieńczone pysznym kremem. Kiedyś nie lubiłam ciast i ciasteczek z kremem, teraz za nimi przepadam na moją zgubę…he, he…Babeczki bananowe uzależniają! Gdyby nie mój zdrowy rozsądek zjadłabym chyba z 5 na raz!
Babeczki bananowe udekorowałam iście świątecznie. Sądzę, że to fajny wielkanocny deser!
Babeczki bananowe
Składniki:
18 sztuk
Ciasto na babeczki
2 jajka
100 ml oleju
200 g cukru
1 duży banan
½ łyżeczki soli
220 g pszennej mąki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem krówkowy
250 g masła, miękkiego
150 g cukru
50 ml wody
2 białka, g
400 g masy krówkowej
Dodatkowo
draże do dekoracji
Nastaw piekarnik na 180ºC. Żółtka oddziel od białek i zmiksuj z cukrem. Dodaj olej i krótko zmiksuj. Dodaj banan zgnieciony widelcem i wanilię. Wymieszaj masę. Przesiej mąkę z sodą i wymieszaj z masą jajeczną. Muffinkową foremkę wyłóż papierowymi papilotkami. Napełnij do ¾ wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij babeczki i ostudź.
Przygotuj krem krówkowy. Zagotuj wodę z cukrem i gotuj aż syrop osiągnie temperaturę 121ºC. Ubij białka na sztywno. Pod koniec ubijania piany zacznij wlewać małym strumieniem gorący syrop. MIksuj cały czas aż piana ostygnie. Możesz wstawić do miski z zimną wodą. Następnie dodaj po kawałku miękkiego masła cały czas miksując. Na koniec dodaj po łyżce masy krówkowej. Przygotuj cukierniczy rękaw i tylkę i napełnij masą. Udekoruj babeczki masą kremem i drażami. Przechowuj babeczki w lodówce.
9 komentarzy
Wygladaja przeuroczo :)
Dzięki!
Krem krówkowy brzmi bajecznie!!! :)
Idealny do babeczek i przełożenia tortów
ten krem musi być pyszny
Naprawdę jest!
Wyglądają obłędnie!!!
Idealne! To kiedy ta restauracja w Łodzi? ;-)
Wprost kochamy wszystkie wypieki z bananów :D To są nasze smaki :)