Mazurek migdałowy z bezą

Za dwa tygodnie Wielkanoc! Pora więc na przepis na mazurek z migdałową bezą. Mazurek to takie nieskomplikowane kruche ciasto. Czym właściwie różni się mazurek od kruchego czy słodkiej tarty? Jak dla mnie ni czym…chyba że nazwą no tym, że spód jest może nieco grubszy. Mazurki są dekoracyjne ale ozdobienie go kolorową cukrową pastą to opcja nie dla mnie. Ja wolę naturalne składniki. Mazurek z migdałową bezą jest smaczny i kruchy. Słodycz przełamałam jagodowymi owocami. Sądzę, że taka wersja mazurka zadowoli każdego smakosza ciast. Przepis na mazurek jest prosty. Ciasto piecze się szybko a jeszcze szybciej znika z talerza!

przepis_na_mazurek_1

mazurek_wielkanoc

mazurek_przepis

Przepis na mazurek

Składniki:

250 g pszennej mąki

150 g zimnego masła

75 cukru

1 jajko

2 żółtka

szczypta soli

Nadzienie

250 g marcepanu

2 jajka

30 g pszennej mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

otarta skórka z limonki

90 g cukru

3 łyżki pistacji do posypania

przepis_na_mazurek

mazurek marcepanowy

Mąkę przesiej. Wymieszaj z cukrem i solą, następnie posiekaj z zimnym masłem. Ja użyłam malaksera z nożem do ciasta. Kiedy już się utworzy kruszonka dodaj jajko i żółtka. Zagnieć szybko ciasto do połączenia. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Foremkę o wielkości 18 cm x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm i podpiecz w nagrzanym na 180ºC piekarniku. Piecz przez 15 minut.

Przygotuj bezę. Marcepan zetrzyj na tarce i zmiksuj z żółtkami, mąką, skórką z limonki i proszkiem do pieczenia. Ubij białka na sztywno! Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru. Wyjmij podpieczone ciasto i posmaruj masą marcepanową. Napełnij rękaw cukierniczy z dowolnie wybraną tylką ubitą pianą i wyciśnij na masę migdałową. Posyp pistacjami i wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 180ºC. Piecz przez 30 minut. Upieczony mazurek odstaw do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posyp owocami i oprósz cukrem pudrem.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.