Rabarbar , owoc czy warzywo, ale bez wątpnienia kruche ciasto z rabarbarem to najszybsze i najbardziej popularne ciasto podczas lata. I nie tylko! Rabarbar rośnie jak zwariowany. Można nim się cieszyć nawet wczesną jesiennią, a nadmiar rabarbaru zamrozić. Rzadko kiedy trafiam na różowy rabarbar, który najładniej się prezentuje w cieście. Dlatego kiedy już muszę zadowolić się zielonym rabarbarem dodaję łyżkę malin lub kilka truskawek aby dodać mu rumieńców.
Kruche ciasto z rabarbarem
Uwielbiam rabarbar bez wątpienia. Kruche galette z rabarbarem otwiera sezon na rabarbar na codojedzenia. Pomysłów na rabarbar zawsze mnóstwo. Lody rabarbarowe , drożdżowe z rabarbarem czy migdałowe ciasto z rabarbarem to przepisy, które już wcześniej prezentowałam. Nawet dżem z rabarbarem już robiłam! Mam nadzieję, że lubicie galette z rabarbarem, które jest niczym innym niż rustykalną kruchą tartą. Proste i bardzo smaczne!
Galette z rabarbarem
8 porcji
Składniki:
100 g ryżowej mąki
150 g pszennej mąki
4 łyżki trzcinowego cukru
2 łyżki ziemniaczanej mąki + 1 łyżka
140 g zimnego masła
3 łyżki zimnej wody
500 g rabarbaru
50 g trzcinowego cukru + 1 łyżka
1 łyżeczka vaniliowej pasta lub ekstraktu
2 łyżki migdałów pokrojonych w słupki
1 jajko, roztrzepane
Mąkę pszenną, ryżową i ziemniaczaną wymieszaj z cukrem, a następnie posiekaj z zimnym masłem. Palcami połącz składniki. Jak już zacznie się tworzyć kruszonka dodaj wodę. Uformuj kulę z ciasta i owiń w folię. Włóż do lodówki na godzinę.
Obierz rabarbar ze skórki i pokrój. Dodaj zamrożone maliny i wymieszaj z cukrem, ziemniaczaną mąką i wanilią. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy 30 cm na kawałku pergaminu. Przenieś na blachę do pieczenia. Ułóż nadzienie na środku zostawiając wolny brzeg około 4 cm. Zawiń brzeg na nadzienie i posmaruj rozmąconym jajkiem. Posyp migdałami i cukrem. Wstaw galette do nagrzanego piekarnika na 200ºC i piecz przez około 40 minut na najniższym poziomie. Lekko przestudzone galette wspaniale smakuje z lodami.
7 komentarzy
Pysznie wygląda. Jeszcze takiego ciasta nie robiłam :)
Ciasto dla leniwców!
Wygląda odjazdowo takie ciasta zawsze mogą lądować na moim talerzu ;-)
pysznie wygląda! O widzisz ja nie pomysłam o mrożeniu rabarbaru
Cudowne Gosiu!
Dziękuję!
Hej :) Chcialbym Ci powiedziec, ze Twoje teksty są super :) Juz dawno nie czytalem czegoś tak wyśmienitego :) Chylę czoła przed mistrzem pisarskim :) Szkoda, ze dzisiejszy dzien stawia przede mna tyle obowiazkow, ze nie mogę zajac się tylko i wylacznie czytaniem Twoich tekstow, ale obiecuje, ze jak tylko znajde czas, nadrobię je wszystkie :)