Nie ma jak ciasto z owocami! Crumble z jabłkami i borówkami to taki szybki deser na niedzielę. Dodam, że znika ze stołu równie szybko. To takie ciasto na jedno posiedzenie. Ciasto z jabłkami smakuje najlepiej, jeśli jabłka są soczyste i lekko kwaśne jak genewa, discovery, czy antonówka. Ja zawsze zaczynam sezon jabłkowy od papierówek.
Crumble, czyli tarta kruszonkowa to super deser, który można przyrządzić z różnymi owocami. Piekłam już crumble z truskawkami. Piekłam tartę kruszonkową z jabłkami, gdzie zamiast płatków owsianych użyłam płatków gryczanych. Kiedy pojawiają się śliwki to piekę chrupiące crumble o smaku migdałowym.
Crumble z jabłkami i borówkami
6-8 porcji
Składniki:
100 g pszennej mąki
200 g owsianych płatków
150 g cukru trzcinowego
200 g masła, zimnego
szczypta soli
1 kg jabłek
100 g borówek
2 łyżeczki cynamonu
sos waniliowy do podania
Wymieszać mąkę z płatkami owsianymi, cukrem i solą. Dodać pokrojone masło. Rozcierać palcami suche składniki z masłem do utworzenia kruszonki. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazdka i pokroić w kostkę. Posypać cynamonem, wymieszać i umieścić w żaroodpornej formie o rozmiarach 20 cm x 30 cm.
Następnie posypać jabłka kruszonką. Nastawić piekarnik na 180ºC i piec crumble przez 30 – 35 minut na złoty kolor. W między czasie przyrządzić waniliowy sos – przepis znajduje się w linku powyżej.
Upieczone ciasto posypać borówkami i jeść z sosem waniliowym z przepisu powyżej lub waniliowymi lodami. Smacznego!