No i mamy piątek. Pracowity tydzień pracy ma się ku końcowi. Trzeba go uczcić, najlepiej czymś słodkim. Wczoraj kupiłam bardzo dojrzałe śliwki z przeznaczeniem na ciasto.
Zamarzyła mi się tarta frangipane czyli tarta migdałowa ze śliwkami. Frangipane to migdałowe nadzienie do ciast. Czasami używam frangipane do kanapek na słodko. Piekłam frangipane z gruszkami. Pamiętam, że tarta frangipane bardzo mi wtedy smakowała. Czas na powtórkę tym razem ze śliwkami.
Dzisiaj miałam ochotę na kolorowe zdjęcia. Śliwki prezentują pięknie. Granatowo fioletowe, słodkie, smaczne, zachwycające. Prawdziwe owoce jesieni. Idealne owoce na ciasto czy dżem. Powidła ze śliwek, śliwki suszone czy chutney są jeszcze przede mną. Jutro będę znowu działać ze śliwkami.
Tarta frangipane
10 porcji, forma z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm
Składniki:
Spód do tarty
200 g mąki
50 g cukru
100 g masła
1-2 łyżki mleka
Nadzienie frangipane
150 g cukru
100 g masła
4 jajka
200 g zmielonych migdałów
50 g migdałów do posypania
ok. 20 śliwek
Zimne masło, cukier i mąkę posiekaj nożem. Kiedy masa nabierze konsystencji kruszonki, połącz delikatnie w całość dodając mleko. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wylep nim dno i brzegi formy. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Nagrzej piekarnik na 180ºC, u mnie na termoobiegu (bez termoobiegu 200ºC). Nakłuj spód tarty widelcem i piecz przez 10 minut.
W między czasie przygotuj nadzienie. Zmiksuj masło i cukier na puszystą masę. Następnie dodaj po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodaj zmielone migdały i wymieszaj masę szpatułką. Rozprowadź nadzienie na podpieczonym spodzie. Przekrój śliwki na pół, usuń pestki. Ułóż śliwki w ładny motyw, lekko je dociskając. Na koniec posyp ciasto pokrojonymi migdałami. Wstaw tartę do piekarnika nastawionego na 160ºC na termoobiegu (180ºC bez termoobiegu) i piecz przez około 30-40 minut
5 komentarzy
Pyszna tarta :) taka jeszcze cieplutka kojarzy mi się z wrześniowym/październikowym chłodnym, ale słonecznym popołudniem :}
No była cieplutka, ale trudno było ją ukroić…
ach ale bym zjadła :)
Uwielbiam tarty, co powiesz na tartę na ostro z burakami i kozim serem? http://bezmiksera.pl/tarta-z-burakami-i-kozim-serem/
Jak najbardziej!